repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 19 marca 2015.

Podwójne życie Weroniki

reż. Krzysztof Kieślowski

czas: 98’
produkcja: Polska 1991
obsada: Irène Jacob, Władysław Kowalski, Halina Gryglaszewska, Aleksander Bardini, Kalina Jędrusik, Philippe Volter

Czy można tęsknić do kogoś, kogo nigdy się nie spotkało? Weronika mieszka w Krakowie, Veronique we francuskim Clermont-Ferrand. Nie wiedzą nawet o swoim istnieniu. Młode kobiety łączy jednak więcej niż mogłyby się spodziewać. Pierwsza zagraniczna produkcja i jednocześnie ogromny międzynarodowy sukces Krzysztofa Kieślowskiego - Podwójne życie Weroniki zdobyło m.in. trzy nagrody na festiwalu w Cannes, było też nominowane do Złotego Globu.

Gościem pokazu będzie ks. dr Marek Lis – teolog, znawca kina metafizycznego, profesor Uniwersytetu Opolskiego

Krzysztof Kieślowski

Żył w latach 1941-1996. Studiował na Wydziale Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Początkowo specjalizował się w dokumentach, ale z czasem coraz chętniej zwracał się w stronę fikcji. Część jego wczesnych dokonań na tym polu - Spokój czy Amator - wpisała się w nurt Kina Moralnego Niepokoju. W późnym okresie swojej kariery Kieślowski pracował głównie nad szeroko zakrojonymi projektami: cyklem telewizyjnym Dekalog i trylogią Trzy kolory.

Wybrana filmografia

1977 Z punktu widzenia nocnego portiera / From a Night Porter's Point of View (dok., kr.m.)

1979 Amator / Camera Buff

1987 Krótki film o zabijaniu / A Short Film About Killing

1993 Trzy kolory: Niebieski / Trois couleurs: Bleu / Three Colors: Blue

1994 Trzy kolory: Czerwony / Trois couleurs: Rouge / Three Colors: Red

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!