film
     
Mistrzowie Kina: Mama
Mommy
reż. Xavier Dolan / Kanada 2014 / 139’
Seanse - kup bilet:
05 mar

Obsada

Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clement

Opis filmu

Uhonorowany Nagrodą Jury w Cannes film, uznawany za jedno z największych osiągnięć Dolana. Niezwykle intensywna opowieść o skomplikowanej relacji łączącej cierpiącego na ADHD nastolatka i samotnie wychowującą go matkę. Oboje bohaterowie żyją w nieustannym napięciu i miotają się między czułością a zapiekłą wrogością. Niecodzienny układ zostaje zakwestionowany, gdy w życiu matki i syna nieoczekiwanie pojawia się ktoś trzeci…

Informacje o reżyserze

Xavier Dolan

Urodził się w 1989 roku w Kanadzie jako dziecko nauczycielki Geneviève Dolan i aktora Manuela Tadrosa. W kinie pojawiał się po raz pierwszy, mając zaledwie pięć lat. Zagrał wówczas niewielką rolę w filmie Miséricorde Jeana Beaudina, po której przyszły kolejne propozycje aktorskie, m.in. w J’en suis! i Ukrytej twierdzy. Punktem zwrotnym w karierze Dolana był wyreżyserowany przez niego film Zabiłem moją matkę, za który otrzymał trzy nagrody sekcji Directors’ Fortnight na festiwalu w Cannes w 2009 roku. Jego poprzedni film, Wyśnione miłości, był pokazywany podczas 10. NH.


Canadian director Xavier Dolan (born in 1989) is the son of teacher Geneviève Dolan and actor Manuela Tadros. He first appeared in film at age 5, in the Jean Beaudin film Miséricorde, followed by roles in J’en suis! and La Forteresse suspendue. Dolan’s career took off when his film I Killed My Mother garnered three awards in the Directors’ Fortnight section of the 2009 Cannes IFF. His prior film, Heartbeats, screened at the 10th NH IFF.

Filmografia/ Filmography

2009 Zabiłem moją matkę / J’ai tué ma mère / I Killed My Mother

2010 Wyśnione miłości / Les amours imaginaires / Heartbeats

2012 Na zawsze Laurence / Laurence Anyways

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Nędznicy 
Klub "Wysokich Obcasów"
Ladj Ly, Francja 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: 1917 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Sam Mendes, USA 2020
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.