film
Mistrzowie Kina: Tom
Tom à la ferme
reż. Xavier Dolan / Francja, Kanada 2013 / 95’
Seanse - kup bilet:
27 lut

Obsada

Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal, Lise Roy, Évelyne Brochu

Opis filmu

Bodaj najbardziej zaskakujący film w dorobku Xaviera Dolana. Kanadyjski reżyser, znany głównie z kameralnych dramatów obyczajowych, zdecydował się na realizację trzymającego w napięciu thrillera. Historia tytułowego bohatera, który po śmierci partnera składa wizytę jego rodzinie, wciąż zawiera w sobie wszystkie najważniejsze motywy twórczości Dolana. "Tom" pozostaje jednocześnie niepokojącą i przejmującą opowieścią o melancholii, utracie i wyobcowaniu. Film miał swoją premierę na festiwalu w Wenecji, gdzie został uhonorowany nagrodą FIPRESCI.

Informacje o reżyserze

Xavier Dolan

Xavier Dolan, znany alternatywnie jako Xavier Dolan-Tadros (ur. 20 marca 1989 r.) - kanadyjski aktor i filmowiec. Niegdysiejszy aktor dziecięcy i telewizyjny. Przykuł międzynarodową uwagę, kiedy w 2009 roku jego projekt Zabiłem swoja matkę (J'ai tué ma mère) - wyreżyserowany i napisany przez niego - zdobył trzy nagrody podczas programu Directors' Fortnight na Festiwalu Filmowym w Cannes.


Born in Montreal in 1989, son of the Canadian actor Manuel Tadros. He debuted on screen at the age of 6 in a series of commercial, as a child he played in films (J’en suis!, Le Marchand de sable) and TV series (Omertà, la loi du silence). His directing debut, based on autobiographic motives - J’ai tué ma mère, was acclaimed by critics and obtained a dozen awards at international festivals, including Cannes and Vancouver.

Filmografia/ Filmography

2010 Les amours imaginaires

2009 J'ai tué ma mère

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Nędznicy 
Klub "Wysokich Obcasów"
Ladj Ly, Francja 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: 1917 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Sam Mendes, USA 2020
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.