film
Mistrzowie Kina: Boski
Il divo - La spettacolare vita di Giulio Andreotti
reż. Paolo Sorrentino / Włochy 2008 / 110’
Seanse - kup bilet:
01 gru

Obsada

Toni Servillo, Anna Bonaiuto, Piera Degli Esposti, Paolo Graziosi, Flavio Bucci, Carlo Buccirosso, Giorgio Colangeli

Nagrody

MFF w Cannes 2008 - Nagroda Jury; Europejska Nagroda Filmowa 2008 - najlepszy aktor (Toni Servillo); Tallinn Black Nights Film Festival 2008 - Nagroda Jury

Opis filmu

W Rzymie, o świcie, kiedy wszyscy śpią, jeden człowiek jest już rześki. Nazywa się Giulio Andreotti. Nie śpi, ponieważ musi pracować, pisać książki, bywać w towarzystwie i - co jest nie mniej ważne - modlić się. Spokojny i tejemniczy Andreotti we Włoszech jest synonimem władzy przez ponad 40 lat. Na początku lat 90., bez arogancji, ale i bez pokory, ten stabilny, uspokajający, ale i bardzo niejednoznaczny polityk niestrudzenie zmierza ku swej siódmej kadencji na stanowisku premiera. Tuż przed 70-tką Andreotti jest gerontokratą o niemal boskich możliwościach, który nikogo się nie boi, w zasadzie nie wie, co to strach. Przeciwnie - jest przyzwyczajony do obserwowania strachu malującego się na twarzach jego rozmówców. Jego radością jest władza, z którą żyje w symbiozie, którą wielbi, i która zawsze i niezmiennie mu się należy. Bitwy wyborcze, ataki terrorystyczne czy poniżające oskarżenia nie pozostawiają na nim żadnego śladu, wobec wszystkiego pozostaje nieugięty. Aż do czasu, kiedy mafia, najsilniejsza przeciwwładza w kraju, postanowi wypowiedzieć mu wojnę.

Informacje o reżyserze

Paolo Sorentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. Za Boskiego otrzymał nagrodę canneńskiego jury. Jego wielkim sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

2015 Młodość / La giovinezza / Youth

stopka

reżyseria: Paolo Sorrentino
obsada: Toni Servillo, Anna Bonaiuto, Piera Degli Esposti, Paolo Graziosi, Flavio Bucci, Carlo Buccirosso, Giorgio Colangeli
nagrody: MFF w Cannes 2008 - Nagroda Jury; Europejska Nagroda Filmowa 2008 - najlepszy aktor (Toni Servillo); Tallinn Black Nights Film Festival 2008 - Nagroda Jury
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Berlin, Barcelona 
Elena Trape, Hiszpania 2018
Dumbo (dubbing) 
Tim Burton, USA 2019
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Jean-Luc Godard. Imaginacje 
Jean-Luc Godard, Szwecja, Francja 2018
Jutro albo pojutrze 
Bing Liu, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Przedszkolanka 
Sara Colangelo, USA 2018
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Wilkołak 
Adrian Panek, Polska, Holandia, Niemcy 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
Żniwa 
Etienne Kallos, RPA, Francja, Grecja, Polska 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.