film
Wózkownia: Wyspa psów
Isle of Dogs
reż. Wes Anderson / Niemcy, USA 2018 / 101’
Seanse - kup bilet:
26 kwi
Wózkownia

Opis filmu

Animowany film Wesa Andersona, twórcy „Grand Budapest Hotel”, nagrodzony Srebrnym Niedźwiedziem dla najlepszego reżysera na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie 2018. Opowieść o dwunastoletnim japońskim chłopcu imieniem Atari, którego wychowuje skorumpowany burmistrz wielkiego miasta Megasaki. Gdy na mocy specjalnego dekretu wszystkie psy domowe wygnane zostają na ogromne wysypisko odpadów, Atari wykradzionym przez siebie niezwykłym samolotem turbośmigłowym na Wyspę śmieci, by odnaleźć swego ukochanego psa. Na miejscu gromadzi wokół siebie grupę czworonożnych przyjaciół i wraz z nimi wyrusza na wielką wyprawę, która zadecyduje o losach i przyszłości całej Prefektury.  

Informacje o reżyserze

Wes Anderson

Urodzony w 1969 roku w Houston w Teksasie. Jeden z najbardziej oryginalnych twórców komedii ostatniego ćwierćwiecza. Na studiach w Teksasie poznał Owena Wilsona, z którym postanowili zająć się filmem. Napisali razem scenariusz do komedii, której kilka pierwszych scen nakręcili i przesłali na festiwal w Sundance jako krótki metraż. Film obejrzał znany producent i reżyser James L. Brooks i postanowił pomóc nieznanym twórcom. Pod jego skrzydłami nakręcili Bottle Rocket, za który Anderson zdobył nagrodę MTV Movie Award. Ich drugi film, Rushmore, stał się sensacją dzięki świetnej roli Billa Murraya i debiutowi aktorskiemu Jasona Schwartzmana. Trzeci film napisany wspólnie z Owenem Wilsonem, Genialny klan, to ich największy dotychczasowy sukces komercyjny i artystyczny. Fantastyczny pan Lis to pierwsza animacja w dorobku reżysera.


Born in 1969 in Houston, Texas. One of the most original comedians of the last 25 years. During college in Texas, he met Owen Wilson and decided to become involved in film. The duo co-authored a script for a comedy, shot several scenes, and submitted it to the Sundance Festival as a short. Producer and director James L. Brooks saw the film and decided to help the independent filmmakers. Under his wing, they produced Bottle Rocket, for which Anderson received an MTV Movie Award. Their second feature, Rushmore, was a sensational hit thanks to a fabulous role by Bill Murray and the acting debut of Jason Schwartzman. Andersen’s third film with Owen Wilson, The Royal Tenenbaums, is the duo’s biggest commercial and critical hit. The Fantastic Mr. Fox is the director’s first animated film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1998 Rushmore

2001 Genialny klan / The Royal Tenenbaums

2004 Podwodne życie ze Stevem Zissou / The Life Aquatic with Steve Zissou

2007 Pociąg do Darjeeling / The Darjeeling Limited

2009 Fantastyczny pan Lis / The Fantastic Mr. Fox (anim.)

stopka

reżyseria: Wes Anderson
polski dystrybutor: Imperial Cinepix
barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.