film
Polish Cinema for Beginners: Życie rodzinne
Family Life
reż. Krzysztof Zanussi / Polska 1971 / 88’
Seanse - kup bilet:
01 mar
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Daniel Olbrychski, Jan Kreczmar, Halina Mikołajska, Maja Komorowska, Jan Nowicki

Opis filmu

Młody inżynier Wit (Daniel Olbrychski) otrzymuje telegram o chorobie ojca i powraca do starej rodzinnej willi, gdzie czeka na niego od lat niewidziana familia. Dekadencka to gromada: niestroniący od kieliszka ojciec, zdziwaczała ciotka czy neurotyczna siostra Bella - w tej roli wspaniała Maja Komorowska, o której reżyser powiedział, że wiedziała o Belli więcej niż on sam. Osobliwemu spotkaniu po latach przygląda się kolega Wita (Jan Nowicki), który wplątany zostanie w rodzinne gierki... Życie rodzinne to psychodrama o próbie ucieczki od korzeni oraz determinizmie genów, który trudno przezwyciężyć. Jeden z najlepszych filmów Krzysztofa Zanussiego pokazany zostanie w zrekonstruowanej cyfrowo wersji.


A young engineer Wit (Daniel Olbrychski) receives a telegram about his father's illness and returns to the old family villa, where his family, unseen for years, is waiting. And it is quite a decadent bunch: a bibulous father, a dotty aunt or a neurotic sister Bella - in this role a wonderful Maja Komorowska, about whom the director said that she knew more about Bella than he himself. This peculiar meeting over the years is watched by Wit's colleague (Jan Nowicki), who will be entangled in some family games... Family Life is a psychodrama about an attempt to escape from one's roots and the determinism of genes, which is difficult to overcome. One of the best films by Krzysztof Zanussi will be shown in a digitally reconstructed version.

Informacje o reżyserze

Krzysztof Zanussi

Krzysztof Zanussi urodził się w 1939 r. w Warszawie. Studiował fizykę i filozofię na Uniwersytecie Warszawskim oraz reżyserię w szkole filmowej w Łodzi. Karierę reżyserską rozpoczął w 1966 r. Od tego momentu pracował dla kina, telewizji oraz teatru. W jego filmografii znajduje się wiele uznanych dzieł, m.in.: Struktura kryształu, Iluminacja, Barwy ochronne, Kontrakt, Paradygmat, Rok spokojnego słońca czy Cwał.

Wybrana filmografia:

1969 Struktura kryształtu/ The Structure of Crystal

1972 Iluminacja/ Illumination

1976 Barwy ochronne/ Camouflage

1978 Spirala/ Spiral

1985 Paradygmat, czyli potęga zła/ Paradigma

1984 Rok spokojnego słońca/ The Year of the Quiet Sun

1992 Dotknięcie ręki/ The Silent Touch

1995 Cwał/ In Full Gallop

2000 Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową/ Life As the Fatal Sexually Transmitted Disease

2007 Czarne słońce/ Il sole nero/ Black Sun


Krzysztof Zanussi, born in 1939 in Warsaw, he studied physics and philosophy at Warsawa University and film directing at Lodz Film School. His directing career began in 1966 and he has directed for cinema, television and theatre. His filmography many acclaimed pictures: The Structure of Crystal, Illumination, Camouflage, The Contract, Paradigma, The Year of the Quiet Sun, In Full Gallop.

Selected filmography:

1969 Struktura kryształtu/ The Structure of Crystal

1972 Iluminacja/ Illumination

1976 Barwy ochronne/ Camouflage

1978 Spirala/ Spiral

1985 Paradygmat, czyli potęga zła/ Paradigma

1984 Rok spokojnego słońca/ The Year of the Quiet Sun

1992 Dotknięcie ręki/ The Silent Touch

1995 Cwał/ In Full Gallop

2000 Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową/ Life As the Fatal Sexually Transmitted Disease

2007 Czarne słońce/ Il sole nero/ Black Sun

stopka

reżyseria: Krzysztof Zanussi
obsada: Daniel Olbrychski, Jan Kreczmar, Halina Mikołajska, Maja Komorowska, Jan Nowicki
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Adapter. Kino bez barier: Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Adapter. Kino bez barier
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Bergman100: Persona 
Bergman 100
Ingmar Bergman, Szwecja 1966
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.