film
 
Wózkownia: Na pokuszenie
The Beguiled
reż. Sofia Coppola / USA 2017 / 94’
Seanse - kup bilet:
21 wrz
Wózkownia

Obsada

Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Colin Farrell, Angourie Rice, Oona Laurence

Opis filmu

Kapitalnie sfotografowana opowieść o wojnie secesyjnej widzianej z perspektywy kobiet. Gdy mężczyźni przelewają krew na froncie, grupa uczennic pod przewodnictwem wychowawczyń Marthy i Edwiny próbuje żyć normalnie. Czas dzielą między naukę francuskiego i dobrych manier a codzienne obowiązki. Monotonię zakłóca John McBurney, ranny żołnierz, którego jedna z dziewcząt znajduje podczas grzybobrania. Przybycie mężczyzny staje się wielkim wydarzeniem w życiu pań i panien: w ruch idą suknie, biżuteria i schowana na specjalną okazję whisky, a dawny porządek trzęsie się w posadach, bo stojące dotąd na szczycie hierarchii Martha i Edwina wcale nie cieszą się największą atencją gościa. W remake'u Oszukanego z Clintem Eastwoodem nagrodzona za reżyserię w Cannes Sofia Coppola po raz kolejny opowiada o uwalniającej się z ciasnego gorsetu seksualności. Jednocześnie pozwala sobie na zaskakujący, ironiczny ton. 

Artur Zaborski, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Sofia Coppola

Urodzona w 1971 roku w Nowym Jorku. Najmłodsze dziecko Francisa Forda Coppoli. Jako niemowlę występowała w filmach ojca (m.in. w scenie chrztu w pierwszej części Ojca chrzestnego). Pierwszą rolę poza kręgiem rodzinnym zagrała u Tima Burtona w filmie Frankenweenie (1984). Jej najbardziej znaną rolą pozostaje ta, za którą najbardziej ją krytykowano: Mary Corleone w Ojcu chrzestnym III (Złota Malina 1990). Po tym filmie postanowiła zakończyć karierę aktorską. Dekadę później prezentuje swój debiut reżyserski, Przekleństwa niewinności, i zbiera sporo pozytywnych recenzji. W 2003 roku jej drugi film, Między słowami, jest rewelacją roku, a Coppola zostaje trzecią w historii kobietą (i pierwszą Amerykanką) nominowaną do Oscara za reżyserię. Kolejny film, Maria Antonina, podzielił krytyków, ale już najnowsze jej dzieło, Somewhere. Między miejscami, zdobyło Złotego Lwa na festiwalu w Wenecji.


Born 1971 in New York, the youngest child of Francis Ford Coppola. Her acting debut came as an infant in her father’s films (e.g. in the baptism scene in the first Godfather). Sofia played her first role outside the family in Tim Burton’s film Frankenweenie (1984). Her best-known role is also the one she is most criticized for i.e. Mary Corleone in Godfather III (Golden Raspberry Award, 1990), after which she shunned acting. She debuted as a film director ten years later with the Virgin Suicides to mostly positive reviews. Her sophomore effort, Lost in Translation (2003), was the hit of the year making Coppola the third woman in history (and first American) nominated for an Academy Award for Best Director. Next film, Marie Antoiette, played to mixed reviews, but her latest work, Somewhere, won Golden Lion at Venice Film Festival.

Filmografia/ Filmography

1998 Lick the Star (kr. m. / short)

1999 Przekleństwa niewinności / The Virgin Suicides

2003 Między słowami / Lost in Translation

2006 Maria Antonina / Marie Antoinette

2010 Somewhere. Między miejscami / Somewhere

stopka

reżyseria: Sofia Coppola
obsada: Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Colin Farrell, Angourie Rice, Oona Laurence
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Smak zemsty. Peppermint 
Pierre Morel, USA 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota (seans dla szkoły) 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Jesień we Francji 
Mahamat-Saleh Haroun, Francja 2017
Kino Dzieci 2018: Dzieci z Bullerbyn 
5. FF Kino Dzieci
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Kino Dzieci 2018: Łowcy czarownic 
5. FF Kino Dzieci
Raško Miljković, Serbia, Macedonia 2018
Kino Dzieci 2018: Mirai 
5. FF Kino Dzieci
Mamoru Hosoda, Japonia 2017
Kino Dzieci 2018: Pettson i Findus - Najlepsza Gwiazdka 
5. FF Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2016
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.