film
 
Wózkownia: Na pokuszenie
The Beguiled
reż. Sofia Coppola / USA 2017 / 94’
Seanse - kup bilet:
21 wrz
Wózkownia

Obsada

Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Colin Farrell, Angourie Rice, Oona Laurence

Opis filmu

Kapitalnie sfotografowana opowieść o wojnie secesyjnej widzianej z perspektywy kobiet. Gdy mężczyźni przelewają krew na froncie, grupa uczennic pod przewodnictwem wychowawczyń Marthy i Edwiny próbuje żyć normalnie. Czas dzielą między naukę francuskiego i dobrych manier a codzienne obowiązki. Monotonię zakłóca John McBurney, ranny żołnierz, którego jedna z dziewcząt znajduje podczas grzybobrania. Przybycie mężczyzny staje się wielkim wydarzeniem w życiu pań i panien: w ruch idą suknie, biżuteria i schowana na specjalną okazję whisky, a dawny porządek trzęsie się w posadach, bo stojące dotąd na szczycie hierarchii Martha i Edwina wcale nie cieszą się największą atencją gościa. W remake'u Oszukanego z Clintem Eastwoodem nagrodzona za reżyserię w Cannes Sofia Coppola po raz kolejny opowiada o uwalniającej się z ciasnego gorsetu seksualności. Jednocześnie pozwala sobie na zaskakujący, ironiczny ton. 

Artur Zaborski, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Sofia Coppola

Urodzona w 1971 roku w Nowym Jorku. Najmłodsze dziecko Francisa Forda Coppoli. Jako niemowlę występowała w filmach ojca (m.in. w scenie chrztu w pierwszej części Ojca chrzestnego). Pierwszą rolę poza kręgiem rodzinnym zagrała u Tima Burtona w filmie Frankenweenie (1984). Jej najbardziej znaną rolą pozostaje ta, za którą najbardziej ją krytykowano: Mary Corleone w Ojcu chrzestnym III (Złota Malina 1990). Po tym filmie postanowiła zakończyć karierę aktorską. Dekadę później prezentuje swój debiut reżyserski, Przekleństwa niewinności, i zbiera sporo pozytywnych recenzji. W 2003 roku jej drugi film, Między słowami, jest rewelacją roku, a Coppola zostaje trzecią w historii kobietą (i pierwszą Amerykanką) nominowaną do Oscara za reżyserię. Kolejny film, Maria Antonina, podzielił krytyków, ale już najnowsze jej dzieło, Somewhere. Między miejscami, zdobyło Złotego Lwa na festiwalu w Wenecji.


Born 1971 in New York, the youngest child of Francis Ford Coppola. Her acting debut came as an infant in her father’s films (e.g. in the baptism scene in the first Godfather). Sofia played her first role outside the family in Tim Burton’s film Frankenweenie (1984). Her best-known role is also the one she is most criticized for i.e. Mary Corleone in Godfather III (Golden Raspberry Award, 1990), after which she shunned acting. She debuted as a film director ten years later with the Virgin Suicides to mostly positive reviews. Her sophomore effort, Lost in Translation (2003), was the hit of the year making Coppola the third woman in history (and first American) nominated for an Academy Award for Best Director. Next film, Marie Antoiette, played to mixed reviews, but her latest work, Somewhere, won Golden Lion at Venice Film Festival.

Filmografia/ Filmography

1998 Lick the Star (kr. m. / short)

1999 Przekleństwa niewinności / The Virgin Suicides

2003 Między słowami / Lost in Translation

2006 Maria Antonina / Marie Antoinette

2010 Somewhere. Między miejscami / Somewhere

stopka

reżyseria: Sofia Coppola
obsada: Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Colin Farrell, Angourie Rice, Oona Laurence
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Krewetki w cekinach 
Cédric Le GalloMaxime Govare, Francja 2019
Między słowami: Nasza młodsza siostra 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Hirokazu Kore-eda, Japonia 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Listopadowe dni 
Rok przełomu. 1989
Marcel Ophüls, Niemcy 1990
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wózkownia: Boże Ciało 
Wózkownia
Jan Komasa, Polska 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.