film
Wózkownia: Aquarius
reż. Kleber Mendonça Filho / Brazylia 2016 / 142’
Seanse - kup bilet:
29 cze
Wózkownia

Obsada

Sonia Braga, Maeve Jinkings, Fernando Teixeira

Nagrody

Biarritz International Festival of Latin American Cinema 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Havana Film Festival 2016 - nagroda FIPRESCI; Lima Latin American Film Festival 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Mar del Plata Film Festival 2016 - Nagroda Publiczności, najlepsza aktorka; Premios Fénix 2016 - najlepsza aktorka; Sydney Film Festival 2016 - najlepszy film

Opis filmu

Rewelacja festiwali filmowych na całym świecie, a także festiwalu w Cannes w 2016 roku. Clara (Sonia Braga), 65-letnia wdowa i emerytowana krytyczka muzyczna, przyszła na świat w tradycyjnej rodzinie w nadmorskim mieście Recife w północno-wschodniej Brazylii. Kobieta jest ostatnią rezydentką Aquariusa, oryginalnego dwupiętrowego budynku zbudowanego w latach 40. z przeznaczeniem dla kasy wyższej. Wszystkie sąsiedzkie mieszkania zostały nabyte przez spółkę, która ma inne plany co do działki. Clara nie zamierza się jednak wyprowadzać, w związku z czym wikła się w zimną wojnę z deweloperem. Napięcie spowodowane konfliktem burzy spokój bohaterki, ale także wytrąca ją z codziennej rutyny i wprawia w zadumę nad przeszłością i przyszłością.

Informacje o reżyserze

Kleber Mendonça Filho

Urodzony w 1968 roku w Recife (północno-wschodnia część Brazylii), do dziś związany z tym miejscem. Rozpoczynał od krytyki filmowej, programował też eksperymentalne kino w Recife. Po raz pierwszy sam stanął za kamerą w latach 90. Od tego czasu zrealizował wiele filmów krótkometrażowych licznie nagradzanych na festiwalach w Brazylii i za granicą. Sąsiedzkie dźwięki, debiut fabularny reżysera, miał swoją światową premierę na tegorocznym festiwalu w Rotterdamie.


Kleber Filho was born in 1968 in Recife (northeastern Brazil) a place he remains associated with. Filho began as a film critic and programmer of an experimental cinema in Recife. He began directing in the 1990s and has produced many award-winning shorts. Neighbouring Sounds,his feature debut, premiered at the 2012 Rotterdam Film Festival.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Enjaulado / Caged In (short)

2003 A menina do algodao / The Little Cotton Girl (short)

2004 Vinil verde / Green Vinyl (short)

2005 Eletrodoméstica (short)

2008 Crítico (doc.)

2012 Sąsiedzkie dźwięki / O som ao redor / Neighbouring Sounds

stopka

reżyseria: Kleber Mendonça Filho
obsada: Sonia Braga, Maeve Jinkings, Fernando Teixeira
polski dystrybutor: Aurora Films
nagrody: Biarritz International Festival of Latin American Cinema 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Havana Film Festival 2016 - nagroda FIPRESCI; Lima Latin American Film Festival 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Mar del Plata Film Festival 2016 - Nagroda Publiczności, najlepsza aktorka; Premios Fénix 2016 - najlepsza aktorka; Sydney Film Festival 2016 - najlepszy film
barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.