film
 
Polish Cinema for Beginners: Iluminacja
Illumination
reż. Krzysztof Zanussi / Polska 1973 / 87’
Seanse - kup bilet:
06 paź
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Stanisław Latałło, Monika Dzienisiewicz-Olbrychska, Małgorzata Pritulak, Edward Żebrowski

Opis filmu

Franciszka, studenta fizyki, dopadają coraz poważniejsze wątpliwości co do wyboru ścieżki życiowej. Poszukując odpowiedzi na dręczące go pytania o sens i cel życia, rozmawia z ludźmi nauki, puka do świata przyrody i religii. Czy dozna w końcu tytułowej iluminacji? Arcydzieło filmowe Krzysztofa Zanussiego z 1973 roku to film pokoleniowy, z którym silnie utożsamiła się rzesza młodych ludzi wkraczających w dorosłość na początku lat 70., a jednocześnie obraz ponadczasowy, stawiający wiecznie aktualne, uniwersalne pytania. W głównej roli wystąpił Stanisław Latałło, który zmarł rok po premierze filmu podczas wyprawy himalaistycznej. Iluminację, do dziś zapierającą dech w piersiach przenikliwością i filozoficznym rozmachem, pokażemy w odrestaurowanej cyfrowo wersji, a gościem pokazu będzie sam reżyser filmu.

gość: Krzysztof Zanussi

Pokaz filmów konkursowych „Młodzi o Wrocławiu”

Fundacja Inkubator Innowacji organizuje projekt filmowy "Młodzi o Wrocławiu". Przedsięwzięcie to było skierowane do młodzieży gimnazjalnej, licealistów oraz studentów, która miała za zadanie przedstawić pomysły na scenariusze filmowe o Wrocławiu. Projekt ma na celu edukację filmową młodzieży oraz promocję Wrocławia jako miasta przyjaznego młodym ludziom. Do 30 września powstaną 3 filmy krótkometrażowe promujące Wrocław, na podstawie 3 zwycięskich scenariuszy. Premiera filmów będzie miała miejsce 6 października o godz. 19.00 w cyklu Polish Cinema for Beginners.


Franciszek, a physics student, is doubting the choice of his life path. Looking for answers to the tormenting questions about the sense and the purpose of life, he talks to people of science, looks into the world of nature and religion. Will he finally achieve the illumination? The masterwork of Krzysztof Zanussi from 1972 is a generational film, which many young people in the 70’s identified with, while remaining timeless by asking universal questions. The main character is played by Stanisław Latałło, who died in a tragic accident in the Himalayas just a year after the film premiered. Illumination, which still captivates with its profoundness and philosophical approach, will be screened in a digitally restored version, with the director of the film as a very special guest.

guest: Krzysztof Zanussi

Informacje o reżyserze

Krzysztof Zanussi

Krzysztof Zanussi urodził się w 1939 r. w Warszawie. Studiował fizykę i filozofię na Uniwersytecie Warszawskim oraz reżyserię w szkole filmowej w Łodzi. Karierę reżyserską rozpoczął w 1966 r. Od tego momentu pracował dla kina, telewizji oraz teatru. W jego filmografii znajduje się wiele uznanych dzieł, m.in.: Struktura kryształu, Iluminacja, Barwy ochronne, Kontrakt, Paradygmat, Rok spokojnego słońca czy Cwał.

Wybrana filmografia:

1969 Struktura kryształtu/ The Structure of Crystal

1972 Iluminacja/ Illumination

1976 Barwy ochronne/ Camouflage

1978 Spirala/ Spiral

1985 Paradygmat, czyli potęga zła/ Paradigma

1984 Rok spokojnego słońca/ The Year of the Quiet Sun

1992 Dotknięcie ręki/ The Silent Touch

1995 Cwał/ In Full Gallop

2000 Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową/ Life As the Fatal Sexually Transmitted Disease

2007 Czarne słońce/ Il sole nero/ Black Sun


Krzysztof Zanussi, born in 1939 in Warsaw, he studied physics and philosophy at Warsawa University and film directing at Lodz Film School. His directing career began in 1966 and he has directed for cinema, television and theatre. His filmography many acclaimed pictures: The Structure of Crystal, Illumination, Camouflage, The Contract, Paradigma, The Year of the Quiet Sun, In Full Gallop.

Selected filmography:

1969 Struktura kryształtu/ The Structure of Crystal

1972 Iluminacja/ Illumination

1976 Barwy ochronne/ Camouflage

1978 Spirala/ Spiral

1985 Paradygmat, czyli potęga zła/ Paradigma

1984 Rok spokojnego słońca/ The Year of the Quiet Sun

1992 Dotknięcie ręki/ The Silent Touch

1995 Cwał/ In Full Gallop

2000 Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową/ Life As the Fatal Sexually Transmitted Disease

2007 Czarne słońce/ Il sole nero/ Black Sun

stopka

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.