film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Gomorra
reż. Matteo Garrone / Włochy 2008 / 135’
Seanse - kup bilet:
04 gru

Obsada

Gianfelice Imparato, Salvatore Abbruzzese, Toni Servillo

Nagrody

MFF w Cannes 2008 - Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 2008 - najlepszy film, reżyser, scenariusz, aktor, zdjęcia; MFF w Monachium 2008 - Arri-Zeiss-Award; Europejski FF w Sewilli 2008 - Specjalna Nagroda Jury

Opis filmu

Z władzą, pieniędzmi i przelewem krwi mieszkańcy Neapolu i Caserta stykają się każdego dnia. Ich życie toczy się bowiem zgodnie z zasadami narzuconymi przez Camorrę. Tylko nieliczni szczęśliwcy mogą marzyć o normalności. Pięć opowieści wpleciono w brutalny scenariusz, osadzony w okrutnym świecie. Materiał, nad którym pracowałem podczas kręcenia Gomorry, był tak przejmujący, że postanowiłem sfilmować go w możliwie najbardziej bezpośredni sposób - mówił reżyser. Tak jakbym był przechodniem, który znalazł się w tym miejscu przez przypadek. Moim zdaniem to najskuteczniejsza metoda na oddanie uczuć, których doświadczyłem podczas pracy nad tym filmem. Chciałem, by ręka reżysera była niemal niezauważalna. Pomysł ten wymagał jednak określonego języka. Wszelkie komentarze, niepotrzebna praca kamery lub kadrowanie nie wpasowałyby się w ten film...

(8. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Matteo Garrone

Urodził się w 1968 roku w Rzymie. Zadebiutował w 1996 roku filmem krótkometrażowym Silhouette. W następnym roku sam wyprodukował swój pełnometrażowy debiut Terra di mezzo, a rok później kolejną fabułę Ospiti. W 2000 roku nakręcił Estate romana. Jego czwarty film pełnometrażowy L'imbalsamatore spotkał się z wyjątkowo przychylnymi opiniami krytyki i międzynarodowej publiczności.

Wybrana filmografia

1997 Terra di Mezzo

1998 Ospiti / Guests

2000 Estate Romana / Roman Summer

2008 Gomorra

2012 Reality

2015 Pentameron / Il racconto dei racconti

stopka

reżyseria: Matteo Garrone
scenariusz: Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni Di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso, Roberto Saviano
zdjęcia: Marco Onorato
montaż: Marco Spoletini
obsada: Gianfelice Imparato, Salvatore Abbruzzese, Toni Servillo
producent: Domenico Procacci
produkcja: Fandango, Rai Cinema, Sky
nagrody: MFF w Cannes 2008 - Wielka Nagroda Jury; Europejskie Nagrody Filmowe 2008 - najlepszy film, reżyser, scenariusz, aktor, zdjęcia; MFF w Monachium 2008 - Arri-Zeiss-Award; Europejski FF w Sewilli 2008 - Specjalna Nagroda Jury
język: włoski, chiński, francuski
barwa: kolor
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Hard Paint 
Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Młodość Astrid 
Pernille Fischer Christensen, Szwecja, Dania 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Żona 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing, seans dla szkoły) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.