film
   
Europejskie Nagrody Filmowe: Głową w mur
Against the Wall / Gegen die Wand
reż. Fatih Akin / Niemcy 2004 / 121’
Seanse - kup bilet:
20 lis

Obsada

Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Meltem Cumbul, Güven Kiraç

Nagrody

MFF w Berlinie 2004 – najlepszy film, Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 2004 – najlepszy film

Opis filmu

Cahit cierpi po śmierci żony. Upija się do nieprzytomności i pewnej nocy wjeżdża rozpędzonym samochodem w mur. Zostaje zatrzymany w szpitalu psychiatrycznym. W trakcie jednej z wizyt u lekarza poznaje młodą Turczynkę o imieniu Sibel. Dziewczyna próbowała podciąć sobie żyły. Ma już dość życia w tradycyjnej tureckiej rodzinie, w której to mężczyzna ma całkowitą kontrolę nad kobietą. Para decyduje się na białe małżeństwo. Dzięki takiemu układowi Sibel będzie mogła być wreszcie wolna. Z czasem układ biznesowy zmienia się w uczucie, co prowadzi do tragedii. Głową w mur to film Fatiha Akina, jednego z najbardziej interesujących współczesnych niemieckich reżyserów. Historia Cahita i Sibel jest gatunkową hybrydą, połączeniem melodramatu i kryminału. Narracja została podzielona na dwie części, w których odbija się losy tych, którzy utracili ukochanych. Film Akina to również niezwykle odważny portret społeczności tureckiej w Niemczech na początku XXI wieku.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Fatih Akin

Urodził się w 1973 roku w Hamburgu, reżyser i scenarzysta. Jego rodzice pochodzą z Turcji. Studiował komunikację wizualną na Hochschule für bildende Künste (HfbK). Zrobił dyplom w 2000 roku. Zadebiutował w 1998 roku filmem krótkometrażowym Kurz und Schmerzlos, który otrzymał liczne nagrody na wielu festiwalach. W 2002 roku nakręcił swój pierwszy film pełnometrażowy Solino. Po sukcesie Głową w mur (Złoty Niedźwiedź, Europejska Nagroda Filmowa) jest uznawany za jednego z najważniejszych europejskich reżyserów. Jego ostatni film Rana (2014) o ludobójstwie Ormian w Imperium Osmańskim wywołał wiele kontrowersji.

Wybrana filmografia

2004 Głową w mur / Gegen die Wand / Head-On

2005 Życie jest muzyką / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul

2007 Na krawędzi nieba / Auf der anderen Seite / The Edge of Heaven

2009 Soul Kitchen

2014 Rana / The Cut

stopka

reżyseria: Fatih Akin
scenariusz: Fatih Akin
zdjęcia: Rainer Klausmann
montaż: Andrew Bird
muzyka: Alexander Hacke, Maceo Parker
obsada: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Meltem Cumbul, Güven Kiraç
producent: Stefan Schubert, Ralph Schwingel
produkcja: Arte, Bavaria Film International, Corazón International, Norddeutscher Rundfunk (NDR), Panfilm, Wüste Film
nagrody: MFF w Berlinie 2004 – najlepszy film, Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 2004 – najlepszy film
język: niemiecki, turecki, angielski
barwa: kolor
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Granica 
Ali Abbasi, Szwecja, Dania 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan 
Robert Schwentke, Niemcy, Polska, Portugalia, Francja 2017
Kurier (seans dla szkoły) 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.