film
   
Europejskie Nagrody Filmowe: Głową w mur
Against the Wall / Gegen die Wand
reż. Fatih Akin / Niemcy 2004 / 121’
Seanse - kup bilet:
20 lis

Obsada

Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Meltem Cumbul, Güven Kiraç

Nagrody

MFF w Berlinie 2004 – najlepszy film, Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 2004 – najlepszy film

Opis filmu

Cahit cierpi po śmierci żony. Upija się do nieprzytomności i pewnej nocy wjeżdża rozpędzonym samochodem w mur. Zostaje zatrzymany w szpitalu psychiatrycznym. W trakcie jednej z wizyt u lekarza poznaje młodą Turczynkę o imieniu Sibel. Dziewczyna próbowała podciąć sobie żyły. Ma już dość życia w tradycyjnej tureckiej rodzinie, w której to mężczyzna ma całkowitą kontrolę nad kobietą. Para decyduje się na białe małżeństwo. Dzięki takiemu układowi Sibel będzie mogła być wreszcie wolna. Z czasem układ biznesowy zmienia się w uczucie, co prowadzi do tragedii. Głową w mur to film Fatiha Akina, jednego z najbardziej interesujących współczesnych niemieckich reżyserów. Historia Cahita i Sibel jest gatunkową hybrydą, połączeniem melodramatu i kryminału. Narracja została podzielona na dwie części, w których odbija się losy tych, którzy utracili ukochanych. Film Akina to również niezwykle odważny portret społeczności tureckiej w Niemczech na początku XXI wieku.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Fatih Akin

Urodził się w 1973 roku w Hamburgu, reżyser i scenarzysta. Jego rodzice pochodzą z Turcji. Studiował komunikację wizualną na Hochschule für bildende Künste (HfbK). Zrobił dyplom w 2000 roku. Zadebiutował w 1998 roku filmem krótkometrażowym Kurz und Schmerzlos, który otrzymał liczne nagrody na wielu festiwalach. W 2002 roku nakręcił swój pierwszy film pełnometrażowy Solino. Po sukcesie Głową w mur (Złoty Niedźwiedź, Europejska Nagroda Filmowa) jest uznawany za jednego z najważniejszych europejskich reżyserów. Jego ostatni film Rana (2014) o ludobójstwie Ormian w Imperium Osmańskim wywołał wiele kontrowersji.

Wybrana filmografia

2004 Głową w mur / Gegen die Wand / Head-On

2005 Życie jest muzyką / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul

2007 Na krawędzi nieba / Auf der anderen Seite / The Edge of Heaven

2009 Soul Kitchen

2014 Rana / The Cut

stopka

reżyseria: Fatih Akin
scenariusz: Fatih Akin
zdjęcia: Rainer Klausmann
montaż: Andrew Bird
muzyka: Alexander Hacke, Maceo Parker
obsada: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Meltem Cumbul, Güven Kiraç
producent: Stefan Schubert, Ralph Schwingel
produkcja: Arte, Bavaria Film International, Corazón International, Norddeutscher Rundfunk (NDR), Panfilm, Wüste Film
nagrody: MFF w Berlinie 2004 – najlepszy film, Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 2004 – najlepszy film
język: niemiecki, turecki, angielski
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.