film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Lamerica
reż. Gianni Amelio / Włochy, Francja, Szwajcaria, Austria 1994 / 125’
Seanse - kup bilet:
20 wrz

Obsada

Enrico Lo Verso, Michele Placido, Piro Milkani

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 1994 - najlepszy film, zdjęcia, aktor (Ennio Fantastichini), Specjalna Nagroda Jury (Gian Maria Volonte); MFF w Wenecji 1994 – najlepszy reżyser, C.I.C.A.E. Award, OCIC Award, Pasinetti Award; David di Donatello Awards 1994 – najlepsze zdjęcia, muzyka, dźwięk

Opis filmu

Trzeci Gianniego Amelia uhonorowany Europejską Nagrodą Filmową dla Najlepszego Filmu. Akcja Lameriki toczy się na początku lat dziewięćdziesiątych w Albanii, która wciąż nie może otrząsnąć się po okrutnej komunistycznej dyktaturze. Panujący w kraju chaos postanawia wykorzystać dwóch włoskich oszustów - Fiore i znacznie młodszy Gino. Aby uwiarygodnić swoje szemrane interesy, bohaterowie potrzebują figuranta, którego znajdują w albańskim więzieniu. Spiro Tozai okazuje się jednak skrywać w sobie zaskakującą tajemnicę, a jej odkrycie prowokuje u Gina wewnętrzną przemianę. Lamerica to protest przeciwko fałszywemu poczuciu kulturowej wyższości, a także pogłębiona refleksja nad tożsamością mieszkańców Italii. Nie bez powodu jedna z najsłynniejszych sekwencji filmu stawia znak równości pomiędzy opuszczającymi ojczyznę Albańczykami a Włochami, którzy dawniej masowo emigrowali do USA. Oglądana dziś, ponad 20 lat po premierze Lamerica sprawia dodatkowo wrażenie profetycznego komentarza do panującego w Europie kryzysu migracyjnego.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Gianni Amelio

Urodzony w 1945 roku w San Pietro Magisano. Podczas studiów filozoficznych na Uniwersytecie w Messynie zafascynował się kinem. W 1965 roku przeniósł się do Rzymu i rozpoczął pracę w przemyśle filmowym. Reżyserskie szlify zdobywał jako asystent takich twórców jak Liliana Cavani i Vittorio De Seta. Nakręcił wiele nagradzanych filmów telewizyjnych, a w 1982 roku zrealizował swój pierwszy film kinowy - Colpire al cuore. Jest laureatem wielu nagród, a dzieła takie jak Otwarte drzwiZłodzieje dzieci Rosetta czy Echa dzieciństwa zapewniły mu status czołowego twórcy kina europejskiego.

Wybrana filmografia

1982 Cios w serce / Colpire al cuore / Blow to the Heart

1990 Otwarte drzwi / Porte aperte / Open Doors

1992 Złodziej dzieci / Il ladro di bambini / The Stolen Children

1994 Lamerica

2014 Szczęśliwy, kto jest inny / Felice chi è diverso / Happy to Be Different  (dok.)

stopka

reżyseria: Gianni Amelio
scenariusz: Gianni Amelio, Andrea Porporati, Alessandro Sermoneta
zdjęcia: Luca Bigazzi
montaż: Simona Paggi
muzyka: Franco Piersanti
obsada: Enrico Lo Verso, Michele Placido, Piro Milkani
producent: Mario Cecchi Gori, Vittorio Cecchi Gori
produkcja: Alia Film, Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 1994 - najlepszy film, zdjęcia, aktor (Ennio Fantastichini), Specjalna Nagroda Jury (Gian Maria Volonte); MFF w Wenecji 1994 – najlepszy reżyser, C.I.C.A.E. Award, OCIC Award, Pasinetti Award; David di Donatello Awards 1994 – najlepsze zdjęcia, muzyka, dźwięk
język: włoski, albański
barwa: kolor
Błąd systemu 
Nora Fingscheidt, Niemcy 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Kultowe NoHo: "Fight Club" 
Wydarzenia specjalne
David Fincher, Niemcy, USA 1999
Mistrzowie Kina: Thor: Ragnarok 
Mistrzowie Kina
Taika Waititi, USA 2017
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Proxima 
Alice Winocour, USA, Niemcy 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Richard Jewell 
Clint Eastwood, USA 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.