film
     
Europejskie Nagrody Filmowe: Riff-Raff
Euopejskie Nagrody Filmowe: Riff-Raff
reż. Ken Loach / Wielka Brytania 1990 / 95’
Seanse - kup bilet:
13 wrz

Obsada

Robert Carlyle, Emer McCourt, Jim R. Coleman, George Moss, Ricky Tomlinson

Nagrody

MFF w Cannes 1991 – Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 1991 – najlepszy film

Opis filmu

Mająca dokumentalny rys opowieść o brytyjskim marginesie społecznym. O obywatelach drugiej lub nawet czwartej kategorii, którzy funkcjonują gdzieś poza głównym nurtem życia, w alternatywnej, szaro-szarej rzeczywistości. Protagonistą jest tutaj niejaki Stevie, były skazaniec próbujący zacząć wszystko od nowa. Na zmianę poznajemy jego zawodowe i osobiste perypetie. Stevie haruje na budowie, gdzie nie dba się o komfort i bezpieczeństwo zatrudnionych, a po godzinach spędza czas ze swoją dziewczyną, aspirującą piosenkarką, aktualnie bezrobotną. Żaden z tych wątków nie zmierza w dobrą stronę. Film Kena Loacha byłby wyjątkowo przykry, gdyby nie nałożony na niego plaster z poczucia humoru. Kolejne sytuacje odsłaniają absurdalny wymiar, a bohaterowie prawie bez przerwy przerzucają się żartami i ciętymi ripostami.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

stopka

reżyseria: Ken Loach
scenariusz: Bill Jesse
zdjęcia: Barry Ackroyd
montaż: Jonathan Morris
muzyka: Stewart Copeland
obsada: Robert Carlyle, Emer McCourt, Jim R. Coleman, George Moss, Ricky Tomlinson
producent: Sally Hibbin
produkcja: Parallax Pictures, Channel Four Films
nagrody: MFF w Cannes 1991 – Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 1991 – najlepszy film
język: angielski
barwa: kolor
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Granica 
Ali Abbasi, Szwecja, Dania 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan 
Robert Schwentke, Niemcy, Polska, Portugalia, Francja 2017
Kurier (seans dla szkoły) 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.