film
     
Europejskie Nagrody Filmowe: Riff-Raff
Euopejskie Nagrody Filmowe: Riff-Raff
reż. Ken Loach / Wielka Brytania 1990 / 95’
Seanse - kup bilet:
13 wrz

Obsada

Robert Carlyle, Emer McCourt, Jim R. Coleman, George Moss, Ricky Tomlinson

Nagrody

MFF w Cannes 1991 – Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 1991 – najlepszy film

Opis filmu

Mająca dokumentalny rys opowieść o brytyjskim marginesie społecznym. O obywatelach drugiej lub nawet czwartej kategorii, którzy funkcjonują gdzieś poza głównym nurtem życia, w alternatywnej, szaro-szarej rzeczywistości. Protagonistą jest tutaj niejaki Stevie, były skazaniec próbujący zacząć wszystko od nowa. Na zmianę poznajemy jego zawodowe i osobiste perypetie. Stevie haruje na budowie, gdzie nie dba się o komfort i bezpieczeństwo zatrudnionych, a po godzinach spędza czas ze swoją dziewczyną, aspirującą piosenkarką, aktualnie bezrobotną. Żaden z tych wątków nie zmierza w dobrą stronę. Film Kena Loacha byłby wyjątkowo przykry, gdyby nie nałożony na niego plaster z poczucia humoru. Kolejne sytuacje odsłaniają absurdalny wymiar, a bohaterowie prawie bez przerwy przerzucają się żartami i ciętymi ripostami.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

stopka

reżyseria: Ken Loach
scenariusz: Bill Jesse
zdjęcia: Barry Ackroyd
montaż: Jonathan Morris
muzyka: Stewart Copeland
obsada: Robert Carlyle, Emer McCourt, Jim R. Coleman, George Moss, Ricky Tomlinson
producent: Sally Hibbin
produkcja: Parallax Pictures, Channel Four Films
nagrody: MFF w Cannes 1991 – Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 1991 – najlepszy film
język: angielski
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.