film
   
Europejskie Nagrody Filmowe: Otwarte drzwi
Open Doors / Porte aperte
reż. Gianni Amelio / Włochy 1990 / 108’
Seanse - kup bilet:
11 wrz

Obsada

Gian Maria Volontè, Ennio Fantastichini, Renato Carpentieri

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 1990 - najlepszy film, zdjęcia, aktor (Ennio Fantastichini), Specjalna Nagroda Jury; David di Donatello Awards 1990 - najlepszy film, aktor (Gian Maria Volonte), kostiumy, dźwięk

Opis filmu

Adaptacja powieści znanego sycylijskiego pisarza Leonardo Sciascii. Palermo, lata trzydzieste. Zwolniony z pracy urzędnik Tommaso Scalia morduje z zimną krwią trzy osoby. Wszystko wskazuje na to, że za swój czyn zostanie skazany na karę śmierci. Takiemu rozwiązaniu sprzeciwia się jeden z orzekających w sprawie sędziów, Vito Di Francesco (popisowa rola Giana Marii Volontè). Na przekór opinii publicznej i faszystowskim dygnitarzom mężczyzna rozpoczyna walkę o uchronienie skazanego od rozstrzelania. Di Francesco nie zmienia swojej postawy nawet, gdy orientuje się, że może ponieść poważne konsekwencje. Zarówno powieść Sciascii, jak i film Gianniego Amelia imponują jako opowieść o wierności własnym zasadom, która nie zostaje zachwiana nawet w skomplikowanych realiach autorytarnego reżimu. Otwarte drzwi to także - podobnie jak nagrodzony Europejską Nagrodą Filmową dwa lata wcześniej Krótki film o zabijaniu - mocny, ponadczasowy głos przeciwko karze śmierci. Dzieło Gianniego Amelia odniosło ogromny sukces artystyczny - oprócz czterech Europejskich Nagród Filmowych uzyskało także nominację do Oscara.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Gianni Amelio

Urodzony w 1945 roku w San Pietro Magisano. Podczas studiów filozoficznych na Uniwersytecie w Messynie zafascynował się kinem. W 1965 roku przeniósł się do Rzymu i rozpoczął pracę w przemyśle filmowym. Reżyserskie szlify zdobywał jako asystent takich twórców jak Liliana Cavani i Vittorio De Seta. Nakręcił wiele nagradzanych filmów telewizyjnych, a w 1982 roku zrealizował swój pierwszy film kinowy - Colpire al cuore. Jest laureatem wielu nagród, a dzieła takie jak Otwarte drzwiZłodzieje dzieci Rosetta czy Echa dzieciństwa zapewniły mu status czołowego twórcy kina europejskiego.

Wybrana filmografia

1982 Cios w serce / Colpire al cuore / Blow to the Heart

1990 Otwarte drzwi / Porte aperte / Open Doors

1992 Złodziej dzieci / Il ladro di bambini / The Stolen Children

1994 Lamerica

2014 Szczęśliwy, kto jest inny / Felice chi è diverso / Happy to Be Different  (dok.)

stopka

reżyseria: Gianni Amelio
scenariusz: Gianni Amelio, Vincenzo Cerami, Alessandro Sermoneta (na podstawie książki Leonardo Sciascii)
zdjęcia: Tonino Nardi
montaż: Simona Paggi
muzyka: Franco Piersanti
obsada: Gian Maria Volontè, Ennio Fantastichini, Renato Carpentieri
producent: Angelo Rizzoli Jr.
produkcja: Urania Film, Erre Produzioni
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 1990 - najlepszy film, zdjęcia, aktor (Ennio Fantastichini), Specjalna Nagroda Jury; David di Donatello Awards 1990 - najlepszy film, aktor (Gian Maria Volonte), kostiumy, dźwięk
język: włoski
barwa: kolor
Błąd systemu 
Nora Fingscheidt, Niemcy 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Kultowe NoHo: "Fight Club" 
Wydarzenia specjalne
David Fincher, Niemcy, USA 1999
Mistrzowie Kina: Thor: Ragnarok 
Mistrzowie Kina
Taika Waititi, USA 2017
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Proxima 
Alice Winocour, USA, Niemcy 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Richard Jewell 
Clint Eastwood, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.