film
Wózkownia: Córki Dancingu
reż. Agnieszka Smoczyńska / Polska 2015 / 92’
Seanse - kup bilet:
07 sty
Wózkownia

Obsada

Kinga Preis, Magdalena Cielecka, Katarzyna Herman

Opis filmu

Dwie nastolatki - Złota i Srebrna - lądują w środku tętniącego muzyką, mieniącego się światłami neonów i cekinów świata warszawskich dancingów lat 80. Nie są to jednak zwyczajne dziewczyny, tylko syreny, które próbują poznać i zrozumieć, czym jest bycie kobietą w otaczającej je rzeczywistości. Dołączają do muzyków zespołu Figi i Daktyle, z dnia na dzień stając się sensacją nocnego życia stolicy. Pochłonięte przez miłość i rodzące się namiętności, na chwilę zapominają o swojej prawdziwej naturze. Ale wystarczy jedno złamane serce, by sytuacja wymknęła się spod kontroli.

Syreny w filmie Smoczyńskiej nie przypominają w niczym disneyowskiej Arielki. Ich korzeni szukać należałoby w mitologii greckiej, gdzie są przebiegłymi i niebezpiecznymi istotami. Potężne, obślizgłe ogony i wampirze zęby, gotowe, by pożreć ludzkiego nieszczęśnika, świadczą o ogromnej sile. A jednym z ich nieodłącznych atrybutów - poza "rybim zapachem" - jest krew.

Karolina Stankiewicz, stopklatka.pl

Informacje o reżyserze

Agnieszka Smoczyńska

Absolwentka historii sztuki, kulturoznawstwa, reżyserii i Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy.


A graduate of the history of art., cultural studies, directing and the Andrzej Wajda Master School of Film Directing.

Filmografia/ Filmography

2010 Viva Maria! / Viva Maria! (/ doc., short film)

2007 Aria Diva (short film)

2005 Sieroty (doc., short flim)

2003 Kapelusz (short film)

2003 Guanipa (short film)

stopka

reżyseria: Agnieszka Smoczyńska
obsada: Kinga Preis, Magdalena Cielecka, Katarzyna Herman
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Krewetki w cekinach 
Cédric Le GalloMaxime Govare, Francja 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między słowami: Nasza młodsza siostra 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Hirokazu Kore-eda, Japonia 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Listopadowe dni 
Rok przełomu. 1989
Marcel Ophüls, Niemcy 1990
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wózkownia: Boże Ciało 
Wózkownia
Jan Komasa, Polska 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.