film
Czechosłowacka Nowa Fala: O uroczystości i gościach
The Party and the Guests / O slavnosti a hostech
reż. Jan Němec / Czechosłowacja 1966 / 68’
Seanse - kup bilet:
30 cze

Obsada

Ivan Vyskočil, Jan Klusák, Jiří Němec, Pavel Bosek, Karel Mareš

Opis filmu

Ostra satyra na system komunistyczny, a jednocześnie ponadczasowa krytyka hipokryzji, konformizmu i zgubnego wpływu zbiorowości na jednostkę. Grupa gości zostaje zaproszona na przyjęcie organizowane przez wpływowego znajomego. Po drodze dochodzi do przykrego incydentu sprowokowanego przez zaprzyjaźnionego z gospodarzem mężczyznę. Mimo zapewnień, że chodziło tylko o głupi żart, uczestnicy bankietu robią się podejrzliwi. Jeden z gości – wciąż roztrzęsiony za sprawą niedawnych wydarzeń – bez słowa opuszcza zebranych. Po krótkiej naradzie reszta towarzystwa wyrusza na poszukiwania kompana. Intryga rozwija się w nieoczekiwanym kierunku, a widoczna w postawie bohaterów troska bardzo szybko ustępuje miejsca pogardzie i poczuciu wyższości wobec słabszego. Jan Němec w swoim filmie znakomicie łączy nastrój niepewności i osaczenia z groteskowym humorem. Dzięki temu jego tragikomedia wydaje się przesiąknięta duchem książek Kafki.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Jan Němec

Urodził się w 1936 roku w Pradze, zmarł 19 marca 2016, reżyser i scenarzysta filmowy. Nazywany enfant terrible czechosłowackiej Nowej Fali. Ukończył reżyserię na FAMU. Zadebiutował filmem Diamenty nocy na podstawie opowiadania Arnošta Lustiga. W 1965 roku wyreżyserował film O uroczystości i gościach (na podstawie scenariusza Ester Krumbachovej) – satyrę o konformizmie, która nie spodobała się władzy komunistycznej. W trakcie inwazji wojsk Układu Warszawskiego na Czechosłowację nakręcił Oratorium dla Pragi. Między innymi z tego powodu otrzymał zakaz robienia filmów i musiał opuścić kraj. Wrócił do Czechosłowacji w 1989 roku.

Wybrana filmografia

1964 Diamenty nocy / Démanty noci / Diamonds of the Night

1965 O uroczystości i gościach / O slavnosti a hostech / The Party and the Guests/

1968 Oratorio for Prague

2001 Nocne rozmowy z matką / Nocní hovory s matkou / Late Night Talks with Mother

2004 Kraina mego serca / Krajina mého srdce / Landscape of My Heart

stopka

reżyseria: Jan Němec
scenariusz: Jan Němec, Ester Krumbachová
zdjęcia: Jaromír Šofr
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Karel Mareš
obsada: Ivan Vyskočil, Jan Klusák, Jiří Němec, Pavel Bosek, Karel Mareš
producent: Ladislav Kalas
produkcja: Filmové studio Barrandov
język: czeski
barwa: cz.-b.
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Aspromonte 
Mimmo Calopresti, Włochy 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
DKF Politechnika: Jutro albo pojutrze 
DKF Politechnika
Bing Liu, USA 2018
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Kult. Film 
Olga Bieniek, Polska 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Photographer's Choice: Amator 
Pokazy specjalne
Krzysztof Kieślowski, Polska 1979
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Supernova 
Bartosz Kruhlik, Polska 2019
Tydzień Filmu Niemieckiego: Moje dzieciństwo i ja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2019
Caroline Link, Niemcy 2018
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Ukryta gra (seans dla szkoły) 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.