film
Czechosłowacka Nowa Fala: Palacz zwłok
The Cremator / Spalovač mrtvol
reż. Juraj Herz / Czechosłowacja 1969 / 95’
Seanse - kup bilet:
02 cze

Obsada

Rudolf Hrušínský, Vlasta Chramostová, Miloš Vognič, Jana Stehnová

Opis filmu

Druga połowa lat 30. XX wieku. W praskim krematorium pracuje poczciwy Karl Kopfrkingl. Woli, żeby zwracano się do niego per Roman. Ma przepiękną żonę Lakmé i dwoje dzieci: Zinę i Milika. Praca krematora to dla mężczyzny zaszczyt. W końcu przeprowadza dusze na drugą stronę – pozbawia je ziemskiego ciała. Bycie palaczem zwłok to w lokalnej społeczności prawdziwy prestiż. Ten misterny schemat transcendentalnej podróży zmienia swoje znaczenie w momencie, w którym w Czechosłowacji pojawia się władza nazistowska. Nagle nowa ideologia wykorzystuje to, o czym zawsze mówił Karl. Palacz zwłok Herza to wizualny majstersztyk, czarno-białe arcydzieło czechosłowackiej Nowej Fali, w którym widać przede wszystkim inspiracje ekspresjonizmem niemieckim. Gatunkowo film balansuje na granicy horroru, komedii i groteski. Herz prowadzi swojego bohatera od sekwencji rodzinnej w zoo aż do momentu, w którym jego bliscy stają się dla Karla obcy. Ich twarze zaczynają wyglądać inaczej, ich skóra i włosy są ciemniejsze. Z minuty na minutę delikatna żona staje się niebezpiecznym mieszańcem.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Juraj Herz

Urodził się w 1934 roku na terenie dzisiejszej Słowacji. Czeski reżyser i scenarzysta filmowy. Kiedy miał dziesięć lat, został uwięziony na pół roku w obozie koncentracyjnym. Studiował na Wydziale Fotografii w Bratysławie i później lalkarstwo na praskiej AMU. Zadebiutował w 1965 roku filmem średniometrażowym na podstawie tekstu Bohumila Hrabala (Sběrné surovosti). Jego najbardziej znanym filmem jest Palacz zwłok na podstawie książki Ladislava Fuksa. Jego Lampy naftowe były pokazywane na festiwalu w Cannes w 1972 roku. W 1987 roku wyemigrował do Niemiec. Jest członkiem Europejskiej Akademii Filmowej.

Wybrana filmografia

1965 Sběrné surovosti

1969 Palacz zwłok / Spalovač mrtvol / The Cremator

1971 Lampy naftowe / Petrolejové lampy

1972 Morgiana

1978 Piękna i potwór / Panna a netvor / Beauty and the Beast

2010 Młyn Habermanna / Habermann

stopka

reżyseria: Juraj Herz
scenariusz: Juraj Herz, Ladislav Fuks na podstawie własnej powieści
zdjęcia: Stanislav Milota
montaż: Jaromír Janáček
muzyka: Zdeněk Liška
obsada: Rudolf Hrušínský, Vlasta Chramostová, Miloš Vognič, Jana Stehnová
produkcja: Filmové studio Barrandov
język: czeski
barwa: cz.-b.
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Aspromonte 
Mimmo Calopresti, Włochy 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
DKF Politechnika: Jutro albo pojutrze 
DKF Politechnika
Bing Liu, USA 2018
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Kult. Film 
Olga Bieniek, Polska 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Photographer's Choice: Amator 
Pokazy specjalne
Krzysztof Kieślowski, Polska 1979
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Supernova 
Bartosz Kruhlik, Polska 2019
Tydzień Filmu Niemieckiego: Moje dzieciństwo i ja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2019
Caroline Link, Niemcy 2018
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Ukryta gra (seans dla szkoły) 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.