film
Czechosłowacka Nowa Fala: Palacz zwłok
The Cremator / Spalovač mrtvol
reż. Juraj Herz / Czechosłowacja 1969 / 95’
Seanse - kup bilet:
02 cze

Obsada

Rudolf Hrušínský, Vlasta Chramostová, Miloš Vognič, Jana Stehnová

Opis filmu

Druga połowa lat 30. XX wieku. W praskim krematorium pracuje poczciwy Karl Kopfrkingl. Woli, żeby zwracano się do niego per Roman. Ma przepiękną żonę Lakmé i dwoje dzieci: Zinę i Milika. Praca krematora to dla mężczyzny zaszczyt. W końcu przeprowadza dusze na drugą stronę – pozbawia je ziemskiego ciała. Bycie palaczem zwłok to w lokalnej społeczności prawdziwy prestiż. Ten misterny schemat transcendentalnej podróży zmienia swoje znaczenie w momencie, w którym w Czechosłowacji pojawia się władza nazistowska. Nagle nowa ideologia wykorzystuje to, o czym zawsze mówił Karl. Palacz zwłok Herza to wizualny majstersztyk, czarno-białe arcydzieło czechosłowackiej Nowej Fali, w którym widać przede wszystkim inspiracje ekspresjonizmem niemieckim. Gatunkowo film balansuje na granicy horroru, komedii i groteski. Herz prowadzi swojego bohatera od sekwencji rodzinnej w zoo aż do momentu, w którym jego bliscy stają się dla Karla obcy. Ich twarze zaczynają wyglądać inaczej, ich skóra i włosy są ciemniejsze. Z minuty na minutę delikatna żona staje się niebezpiecznym mieszańcem.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Juraj Herz

Urodził się w 1934 roku na terenie dzisiejszej Słowacji. Czeski reżyser i scenarzysta filmowy. Kiedy miał dziesięć lat, został uwięziony na pół roku w obozie koncentracyjnym. Studiował na Wydziale Fotografii w Bratysławie i później lalkarstwo na praskiej AMU. Zadebiutował w 1965 roku filmem średniometrażowym na podstawie tekstu Bohumila Hrabala (Sběrné surovosti). Jego najbardziej znanym filmem jest Palacz zwłok na podstawie książki Ladislava Fuksa. Jego Lampy naftowe były pokazywane na festiwalu w Cannes w 1972 roku. W 1987 roku wyemigrował do Niemiec. Jest członkiem Europejskiej Akademii Filmowej.

Wybrana filmografia

1965 Sběrné surovosti

1969 Palacz zwłok / Spalovač mrtvol / The Cremator

1971 Lampy naftowe / Petrolejové lampy

1972 Morgiana

1978 Piękna i potwór / Panna a netvor / Beauty and the Beast

2010 Młyn Habermanna / Habermann

stopka

scenariusz: Juraj Herz, Ladislav Fuks na podstawie własnej powieści
zdjęcia: Stanislav Milota
montaż: Jaromír Janáček
muzyka: Zdeněk Liška
produkcja: Filmové studio Barrandov
język: czeski
barwa: cz.-b.
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.