film
Czechosłowacka Nowa Fala: Diamenty nocy
Diamonds of the Night / Démanty noci
reż. Jan Němec / Czechosłowacja 1964 / 64’
Seanse - kup bilet:
19 kwi

Obsada

Ladislav Jánsky, Antonin Kumbera, Ilse Bischofova

Opis filmu

Dwaj młodzi mężczyźni dokonują niemożliwego – wyskakują z pociągu, który transportuje ludzi do obozu zagłady. Od tego momentu ich przetrwanie zależy od tego, jak szybko potrafią biec i jak dobrze potrafią się ukryć. Bardzo szybko pozbywają się ciemnych płaszczy z wyszytymi literami KL. Ich ucieczka to traumatyczne przeżycie, które uruchamia pamięć bohaterów. Tylko dzięki retrospekcji mogą choć na chwilę powrócić do przeszłości. Przypomnieć sobie, czym były spokój i bezpieczeństwo. W Diamentach nocy Němec stara się pokazać, jak zachowuje się człowiek sprowadzony do roli zwierzyny łownej. Anonimowi bohaterowie tracą poczucie czasu – przeszłość myli im się z teraźniejszością. Retrospekcje z Pragi, w których pojawiają się tajemnicza, piękna dziewczyna, uśmiechnięci SS-mani i zwykli pasażerowie miejskich tramwajów, mieszają się z obrazami bezustannej walki o przetrwanie. Każdy napotkany człowiek jest wrogiem. Niektóre sytuacje tkwią w świadomości bohaterów niczym lejtmotyw odsyłający do głodu i strachu. Wszędzie słychać język niemiecki. Po niemiecku mówią również lokalni myśliwi, którzy nie spoczną, póki nie dopadną zwierzyny.

Joanna Ostrowska



Informacje o reżyserze

Jan Němec

Urodził się w 1936 roku w Pradze, zmarł 19 marca 2016, reżyser i scenarzysta filmowy. Nazywany enfant terrible czechosłowackiej Nowej Fali. Ukończył reżyserię na FAMU. Zadebiutował filmem Diamenty nocy na podstawie opowiadania Arnošta Lustiga. W 1965 roku wyreżyserował film O uroczystości i gościach (na podstawie scenariusza Ester Krumbachovej) – satyrę o konformizmie, która nie spodobała się władzy komunistycznej. W trakcie inwazji wojsk Układu Warszawskiego na Czechosłowację nakręcił Oratorium dla Pragi. Między innymi z tego powodu otrzymał zakaz robienia filmów i musiał opuścić kraj. Wrócił do Czechosłowacji w 1989 roku.

Wybrana filmografia

1964 Diamenty nocy / Démanty noci / Diamonds of the Night

1965 O uroczystości i gościach / O slavnosti a hostech / The Party and the Guests

1966 Męczennicy miłości / Mučedníci lásky / Martyrs of Love

1968 Oratorium dla Pragi / Oratorio for Prague (dok., kr.m.)

2001 Nocne rozmowy z matką / Noční hovory s matkou / Late Night Talks with Mother (dok.)

stopka

scenariusz: Arnošt Lustig na podstawie własnego opowiadania, Jan Němec
zdjęcia: Jaroslav Kučera
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Jan Rychlik, Vlastimil Hála
produkcja: Ceskoslovenský Filmexport
język: niemiecki, czeski
barwa: cz.-b.
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.