film
Czechosłowacka Nowa Fala: Diamenty nocy
Diamonds of the Night / Démanty noci
reż. Jan Němec / Czechosłowacja 1964 / 64’
Seanse - kup bilet:
19 kwi

Obsada

Ladislav Jánsky, Antonin Kumbera, Ilse Bischofova

Opis filmu

Dwaj młodzi mężczyźni dokonują niemożliwego – wyskakują z pociągu, który transportuje ludzi do obozu zagłady. Od tego momentu ich przetrwanie zależy od tego, jak szybko potrafią biec i jak dobrze potrafią się ukryć. Bardzo szybko pozbywają się ciemnych płaszczy z wyszytymi literami KL. Ich ucieczka to traumatyczne przeżycie, które uruchamia pamięć bohaterów. Tylko dzięki retrospekcji mogą choć na chwilę powrócić do przeszłości. Przypomnieć sobie, czym były spokój i bezpieczeństwo. W Diamentach nocy Němec stara się pokazać, jak zachowuje się człowiek sprowadzony do roli zwierzyny łownej. Anonimowi bohaterowie tracą poczucie czasu – przeszłość myli im się z teraźniejszością. Retrospekcje z Pragi, w których pojawiają się tajemnicza, piękna dziewczyna, uśmiechnięci SS-mani i zwykli pasażerowie miejskich tramwajów, mieszają się z obrazami bezustannej walki o przetrwanie. Każdy napotkany człowiek jest wrogiem. Niektóre sytuacje tkwią w świadomości bohaterów niczym lejtmotyw odsyłający do głodu i strachu. Wszędzie słychać język niemiecki. Po niemiecku mówią również lokalni myśliwi, którzy nie spoczną, póki nie dopadną zwierzyny.

Joanna Ostrowska



Informacje o reżyserze

Jan Němec

Urodził się w 1936 roku w Pradze, zmarł 19 marca 2016, reżyser i scenarzysta filmowy. Nazywany enfant terrible czechosłowackiej Nowej Fali. Ukończył reżyserię na FAMU. Zadebiutował filmem Diamenty nocy na podstawie opowiadania Arnošta Lustiga. W 1965 roku wyreżyserował film O uroczystości i gościach (na podstawie scenariusza Ester Krumbachovej) – satyrę o konformizmie, która nie spodobała się władzy komunistycznej. W trakcie inwazji wojsk Układu Warszawskiego na Czechosłowację nakręcił Oratorium dla Pragi. Między innymi z tego powodu otrzymał zakaz robienia filmów i musiał opuścić kraj. Wrócił do Czechosłowacji w 1989 roku.

Wybrana filmografia

1964 Diamenty nocy / Démanty noci / Diamonds of the Night

1965 O uroczystości i gościach / O slavnosti a hostech / The Party and the Guests

1966 Męczennicy miłości / Mučedníci lásky / Martyrs of Love

1968 Oratorium dla Pragi / Oratorio for Prague (dok., kr.m.)

2001 Nocne rozmowy z matką / Noční hovory s matkou / Late Night Talks with Mother (dok.)

stopka

reżyseria: Jan Němec
scenariusz: Arnošt Lustig na podstawie własnego opowiadania, Jan Němec
zdjęcia: Jaroslav Kučera
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Jan Rychlik, Vlastimil Hála
obsada: Ladislav Jánsky, Antonin Kumbera, Ilse Bischofova
produkcja: Ceskoslovenský Filmexport
język: niemiecki, czeski
barwa: cz.-b.
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Aspromonte 
Mimmo Calopresti, Włochy 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
DKF Politechnika: Jutro albo pojutrze 
DKF Politechnika
Bing Liu, USA 2018
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Kult. Film 
Olga Bieniek, Polska 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Photographer's Choice: Amator 
Pokazy specjalne
Krzysztof Kieślowski, Polska 1979
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Supernova 
Bartosz Kruhlik, Polska 2019
Tydzień Filmu Niemieckiego: Moje dzieciństwo i ja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2019
Caroline Link, Niemcy 2018
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Ukryta gra (seans dla szkoły) 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.