film
   
Czechosłowacka Nowa Fala: Straszne skutki awarii telewizora
Behold Homolka / Ecce homo Homolka
reż. Jaroslav Papoušek / Czechosłowacja 1970 / 80’
Seanse - kup bilet:
26 maja

Obsada

Josef Šebánek, Marie Motlová, František Husák, Helena Růžičková

Opis filmu

Perła czechosłowackiej komedii i arcydzieło łagodnej mizantropii. Film Jaroslava Papouška opisuje kilka godzin z życia trzech pokoleń praskiej rodziny. Po zakończonej przedwcześnie majówce Homolkowie mają nadzieję na spokojne popołudnie przed telewizorem. Niestety, sprzęt ulega awarii, a atmosfera między domownikami z każdą chwilą staje się coraz bardziej napięta. Bardzo szybko wychodzi na jaw, że za fasadą mieszczańskiej stabilizacji kryje się gorycz, niespełnienie i poczucie niedostosowania do społecznych ról. Wszystkie te cechy kumulują się zwłaszcza w postaci gnuśnego i wiecznie niezadowolonego z życia Dziadka. W przewrotnym świecie Papouška to właśnie ten bohater ostatecznie okaże się najbardziej oddany rodzinie. Wszyscy Homolkowie, choć nieodparcie śmieszni, są głęboko ludzcy i świadomi swoich słabości. Pewnie dlatego zyskali tak wielką sympatię widowni, a ich perypetie doczekały się jeszcze dwóch filmowych kontynuacji.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Jaroslav Papoušek

Urodzony w 1929 roku. Ukończył wydział rzeźby praskiej Akademii Sztuk Pięknych. Po studiach pracował jako rzeźbiarz i karykaturzysta. Do świata filmu wszedł jako współscenarzysta filmów Miloša Formana (Czarny PiotruśMiłość blondynkiPali się, moja panno) i Ivana Passera (Intymne oświetlenie). Jako reżyser zadebiutował w 1968 roku filmem Najpiękniejszy wiek. Największą sławę zdobył jednak dzięki Strasznym skutkom awarii telewizora i kolejnym częściom komediowej trylogii o rodzinie Homolków. Zmarł w 1995 roku.

Wybrana filmografia

1969 Najpiękniejszy wiek / Nejkrásnejsí vek / The Most Beautiful Age

1970 Straszne skutki awarii telewizora / Ecce homo Homolka / Behold Homolka

1971 Hogo fogo Homolka

1972 Homolkowie na urlopie / Homolka a tobolka

1984 Podróż dookoła mojej głowy / Cesta kolem mé hlavy / Round My Head in 40 Days

stopka

scenariusz: Jaroslav Papoušek
zdjęcia: Jozef Ort-Snep
montaż: Jiřina Lukešová
muzyka: Karel Mareš
producent: Rudolf Hájek
produkcja: Filmové studio Barrandov, Sebor
język: czeski
barwa: cz.-b.
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.