film
   
Czechosłowacka Nowa Fala: Straszne skutki awarii telewizora
Behold Homolka / Ecce homo Homolka
reż. Jaroslav Papoušek / Czechosłowacja 1970 / 80’
Seanse - kup bilet:
26 maja

Obsada

Josef Šebánek, Marie Motlová, František Husák, Helena Růžičková

Opis filmu

Perła czechosłowackiej komedii i arcydzieło łagodnej mizantropii. Film Jaroslava Papouška opisuje kilka godzin z życia trzech pokoleń praskiej rodziny. Po zakończonej przedwcześnie majówce Homolkowie mają nadzieję na spokojne popołudnie przed telewizorem. Niestety, sprzęt ulega awarii, a atmosfera między domownikami z każdą chwilą staje się coraz bardziej napięta. Bardzo szybko wychodzi na jaw, że za fasadą mieszczańskiej stabilizacji kryje się gorycz, niespełnienie i poczucie niedostosowania do społecznych ról. Wszystkie te cechy kumulują się zwłaszcza w postaci gnuśnego i wiecznie niezadowolonego z życia Dziadka. W przewrotnym świecie Papouška to właśnie ten bohater ostatecznie okaże się najbardziej oddany rodzinie. Wszyscy Homolkowie, choć nieodparcie śmieszni, są głęboko ludzcy i świadomi swoich słabości. Pewnie dlatego zyskali tak wielką sympatię widowni, a ich perypetie doczekały się jeszcze dwóch filmowych kontynuacji.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Jaroslav Papoušek

Urodzony w 1929 roku. Ukończył wydział rzeźby praskiej Akademii Sztuk Pięknych. Po studiach pracował jako rzeźbiarz i karykaturzysta. Do świata filmu wszedł jako współscenarzysta filmów Miloša Formana (Czarny PiotruśMiłość blondynkiPali się, moja panno) i Ivana Passera (Intymne oświetlenie). Jako reżyser zadebiutował w 1968 roku filmem Najpiękniejszy wiek. Największą sławę zdobył jednak dzięki Strasznym skutkom awarii telewizora i kolejnym częściom komediowej trylogii o rodzinie Homolków. Zmarł w 1995 roku.

Wybrana filmografia

1969 Najpiękniejszy wiek / Nejkrásnejsí vek / The Most Beautiful Age

1970 Straszne skutki awarii telewizora / Ecce homo Homolka / Behold Homolka

1971 Hogo fogo Homolka

1972 Homolkowie na urlopie / Homolka a tobolka

1984 Podróż dookoła mojej głowy / Cesta kolem mé hlavy / Round My Head in 40 Days

stopka

reżyseria: Jaroslav Papoušek
scenariusz: Jaroslav Papoušek
zdjęcia: Jozef Ort-Snep
montaż: Jiřina Lukešová
muzyka: Karel Mareš
obsada: Josef Šebánek, Marie Motlová, František Husák, Helena Růžičková
producent: Rudolf Hájek
produkcja: Filmové studio Barrandov, Sebor
język: czeski
barwa: cz.-b.
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Mad Max 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
George Miller
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Dni Filmowe LUX 2019: Bóg istnieje, a jej imię to Petrunia 
Dni Filmowe LUX 2019
Teona Strugar Mitevska, Macedonia, Belgia, Francja, Chorwacja, Słowenia 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Zama 
Kino na bis
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Piłsudski (seans dla szkoły) 
Michał Rosa, Polska 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.