film
Polish Cinema for Beginners: Do widzenia, do jutra
See you tomorrow
reż. Janusz Morgenstern / Polska 1960 / 80’
Seanse - kup bilet:
23 kwi
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Zbigniew Cybulski, Teresa Tuszyńska, Grażyna Muszyńska

Opis filmu

Gdańsk końca lat pięćdziesiątych. Student Jacek poznaje śliczną córkę francuskiego konsula, Margueritte. Wprowadza ją w skupioną wokół studenckich klubów i kabaretów artystyczną bohemę miasta i coraz bardziej się w niej zadurza. Jednak czy ich niewinny flirt ma szansę przerodzić się w coś więcej? Czy uczucie przetrwa chociażby do... jutra? Kameralna opowieść Janusza Morgernsterna ze znakomitą muzyką Krzysztofa Komedy do dziś uwodzi lekkością i urokiem.

Gościem pokazu będzie Jakub Majmurek – filmoznawca, absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego, publicysta „Krytyki Politycznej”


Gdańsk in the late 50s. Jacek, a student, meets Margueritte, a beautiful daughter of the French consul. He introduces her to the artistic bohemia of the city, with cabarets and student clubs and falls for her even more. Could this innocent flirt become something more? Would the feeling survive even just till tomorrow? This low-key story by Janusz Morgenstern, with great music by Krzysztof Komeda, still now seduces the audience with its charm and lightness.

Our guest will be Jakub Majmurek- film expert, graduate from Jagiellonian University, co-creator of „Krytyka Polityczna”.

Informacje o reżyserze

Janusz Morgenstern

Janusz Morgenstern urodził się w 1922 r. w Mikulińcach k. Tarnopola. Od lat jest nie tylko reżyserem, ale również producentem filmowym. Ukończył Wydział Reżyserii PWSF w Łodzi. Jest twórcą wielu doskonałych filmów oraz tak popularnych seriali jak Kolumbowie, Polskie drogi, Stawka większa niż życie. Asystował m.in. przy realizacji filmów Andrzeja Wajdy: Kanał, Popiół i diament, Lotna. Jako samodzielny reżyser zadebiutował w 1960 r. filmem Do widzenia, do jutra. Za swą wieloletnią działalność otrzymał wiele prestiżowych nagród, m.in. w 1977 Nagrodę Ministra Kultury i Sztuki I stopnia za filmową twórczość telewizyjną oraz w 1991 Nagrodę Przewodniczącego Komitetu Kinematografii dla producentów filmowych.

Filmografia:

1960 Przygoda w terenie (kr.m.)

1960 Do widzenia, do jutra.../ Good Bye, Till Tomorrow

1962 Jutro premiera/ Opening Tomorrow

1963 Dwa żebra Adama/ Adam's Two Ribs

1964 Życie raz jeszcze/ Back to Life Again

1965 Potem nastąpi cisza/ And All Will Be Quiet

1967 Jowita/ Jovita

1972 Trzeba zabić tę miłość

1979 Godzina "W"/ "W" Hour

2000 Żółty szalik/ The Yellow Scarf (śr.m.)


Janusz Morgenstern was born in 1922 in Mikulińce near Tarnopol. He has worked for years not only as a director, but as a producer as well. He graduated from the Directing Department of the National Film School in Łódź. He has created many great films and popular series. He was an assistant director in different films including those by Andrzej Wajda: Canal, Ashes and Diamands, and Lotna. His own directorial debut was the film Good Bye, Till Tomorrow in 1960. His long-lasting creative activity has won him many prestigious prizes, including the 1st grade award from the Minister of Art and Culture for TV films in 1977and the 1991 award for film producers from the President of the Cinematography Committee.

Filmography:

1960 Przygoda w terenie (kr.m.)

1960 Do widzenia, do jutra.../ Good Bye, Till Tomorrow

1962 Jutro premiera/ Opening Tomorrow

1963 Dwa żebra Adama/ Adam's Two Ribs

1964 Życie raz jeszcze/ Back to Life Again

1965 Potem nastąpi cisza/ And All Will Be Quiet

1967 Jowita/ Jovita

1972 Trzeba zabić tę miłość

1979 Godzina "W"/ "W" Hour

2000 Żółty szalik/ The Yellow Scarf (śr.m.)

stopka

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.