film
 
Man of Marble
Człowiek z marmuru
reż. Andrzej Wajda / Poland 1976 / 156’
Seanse - kup bilet:
03 kwi
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Krystyna Janda, Jerzy Radziwiłowicz, Tadeusz Łomnicki

Opis filmu

Man of Marble,  with powerful performances by actors Krystyna Janda and Jerzy Radziwiłowicz, has gone down in both Polish and international cinematic history as an accurate and astute indictment of the Communist regime.  The work, an open criticism of falsehood, violence and enslavement, is directed as a journalistic thriller and is remarkably poignant.

Lecturer: Michał Oleszczyk

The lecture will cover Andrzej Wajda’s filmography - the director’s oeuvre throughout different periods of history (the Polish school, the “cinema of moral unease”, Wajda in the Polish Third Republic) and the importance of the "Man of Marble" in the history of Polish and world cinema. Lecturer Michał Oleszczyk holds a doctorate in film studies from the Jagiellonian University, is a film critic and translator, a member of Polish Filmmakers NYC, and the artistic director of the Polish Film Festival in Gdynia since 2014.

Michał Oleszczyk -  film critic and scholar based in Poland. In 2012, he has been named the Critic of the Year by the Polish Film Institute. His work has appeared in numerous Polish outlets, as well as on American websites such as "Fandor", "The House Next Door" and "Hammer to Nail". Oleszczyk wrote the first Polish book on the films of Terence Davies and has published a translation of James L. Hoberman and Jonathan Rosenbaum’s "Midnight Movies". After having defended a PhD thesis on the work of Pauline Kael, he has taught film at Polish universities, as well as worked as a programmer for Off Plus Camera International Film Festival. From 2014 Head of Gdynia Film Festival.

Informacje o reżyserze

Andrzej Wajda

Andrzej Wajda, reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta i scenograf, urodził się w 1926 r. Studiował malarstwo na ASP w Krakowie (1946-50), następnie reżyserię w PWSF w Łodzi. Andrzej Wajda jest jednym z najwybitniejszych i najpopularniejszych polskich reżyserów a zarazem współtwórcą polskiej szkoły filmowej. Pierwsze kroki w zawodzie stawiał u boku Aleksandra Forda przy filmie Piątka z ulicy Barskiej. Debiutował filmem Pokolenie, opowieścią o losach młodzieży z warszawskich przedmieść podczas okupacji hitlerowskiej. Wajda jest reżyserem niezwykle płodnym i wszechstronnym. Zrealizował filmy psychologiczne, historyczne, polityczne, adaptacje dzieł literaturackich. W każdym z tych gatunków stworzył obrazy, które na stałe weszły do historii polskiego kina. W dowód uznania za wybitne zasługi w dziedzinie filmu Wajda otrzymał wiele prestiżowych nagród. W 2000 r. jako pierwszy polski filmowiec otrzymał Oscara - za całokształt twórczości.

Wajda zajmuje się również reżyserią teatralną. Związany jest z krakowskim Teatrem Starym i warszawskim Teatrem Powszechnym.

 

Filmografia:

1954 Pokolenie/ A Generation

1957 Kanał/ Canal

1958 Popiół i diament/ Ashes and Diamonds

1959 Lotna

1960 Niewinni czarodzieje/ Innocent Sorcerers

1965 Popioły/ The Ashes

1968 Wszystko na sprzedaż/ Everything for Sale

1968 Bramy raju/ Gates to Paradise

1970 Krajobraz po bitwie/ Landscape After the Battle

1973 Wesele/ The Wedding

1974 Ziemia obiecana/ Promised land

1976 Człowiek z marmuru/ Man of Marble

1979 Panny z Wilka/ The Girl from Wilko

1981 Człowiek z żelaza/ Man of Iron

1983 Danton

1986 Kronika wypadków miłosnych/ Chronicle of Amorous Accidents

1992 Pierścionek z orłem w koronie/ The Ring with a Crowned Eagle

1996 Panna Nikt/ Miss Nobody

1999 Pan Tadeusz

2002 Zemsta/ The Revenge


Andrzej Wajda, film and theatre director, screenwriter and stage-designer, born in 1926. He studied painting at the Academy of Fine Arts in Kraków (1946-1950) and then directing at the National Film School in Łódź. Andrzej Wajda is one of the most distinguished and popular Polish directors and a co-founder of the Polish School of the 1950s and 1960s. He started his professional career working with Aleksander Ford on the film Five from Barska Street. His feature debut was A Generation), a story about young people of the suburbs of Warsaw during the Nazi occupation of Poland. Wajda is an extraordinarily prolific and universal director. He has made very different films: psychological, historical, political, literature adaptations. In every genre, his works have made history in Polish cinema. For his outstanding services to the film industry Wajda has received numerous prestigious awards. In 2000 he was the first Polish filmmaker to receive an honorary Oscar.

Wajda is also a theatre director. He works at Teatr Stary in Kraków and Teatr Powszechny in Warsaw.

Filmography:

1954 Pokolenie/ A Generation

1957 Kanał/ Canal

1958 Popiół i diament/ Ashes and Diamonds

1959 Lotna

1960 Niewinni czarodzieje/ Innocent Sorcerers

1965 Popioły/ The Ashes

1968 Wszystko na sprzedaż/ Everything for Sale

1968 Bramy raju/ Gates to Paradise

1970 Krajobraz po bitwie/ Landscape After the Battle

1973 Wesele/ The Wedding

1974 Ziemia obiecana/ Promised land

1976 Człowiek z marmuru/ Man of Marble

1979 Panny z Wilka/ The Girl from Wilko

1981 Człowiek z żelaza/ Man of Iron

1983 Danton

1986 Kronika wypadków miłosnych/ Chronicle of Amorous Accidents

1992 Pierścionek z orłem w koronie/ The Ring with a Crowned Eagle

1996 Panna Nikt/ Miss Nobody

1999 Pan Tadeusz

2002 Zemsta/ The Revenge

stopka

Drodzy Widzowie!

W trosce o Wasze zdrowie i bezpieczeństwo przedłużamy zamknięcie Kina Nowe Horyzonty do odwołania. Wszystkie pokazy i wydarzenia specjalne zaplanowane na ten czas zostaną w miarę możliwości przeniesione na przyszłość, o wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco. Więcej szczegółów (w tym związanych ze zwrotami biletów) można znaleźć tutaj. Przepraszamy za wszelkie niedogodności!

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.