repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 18 listopada 2012.

Genialny klan

The Royal Tenenbaums

reż. Wes Anderson

czas: 110’
produkcja: USA 2001
obsada: Gene Hackman, Ben Stiller, Anjelica Houston, Gwyneth Platrow, Luke Wilson, Owen Wilson, Bill Murray
nagrody: Golden Globe 2002 – Najlepszy Aktor – Kategoria Komedia Iub Musical (Gene Hackman) / Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Comedy or Musical (Gene Hackman)
scenariusz: Wes Anderson, Owen Wilson
zdjęcia: Robert Yeoman
montaż: Dylan Tichenor
muzyka: Mark Mothersbaugh
producent: Wes Anderson, Barry Mendel, Scott Rudin
produkcja: production: American Empirical Pictures, Touchstone Pictures
właściciel praw: The Walt Disney Studios Motion Pictures
język: english

„Właściwie wszystkie wspomnienia blasku i chwały młodych Tenenbaumów zostały wymazane przez dwie dekady zdrad, niepowodzeń i klęsk”, kojącym głosem Aleca Baldwina informuje narrator niemal na wstępie opowieści. Z kart pięknie ilustrowanej książki o dziś już dorosłych Tenenbaumach nie wysypią się zatem nagrody i puchary. Czcionka nie zalśni blaskiem splendoru i sławy. Zamiast tego spomiędzy wersów wychynie gorzki smutek i żal. Żadna gumka nie starła też zapisanych na marginesach tajemnic i pretensji. Powrót do rodzinnego domu i klasyczne spotkanie po latach ma być nowym rozdziałem dla Margot, Richiego i Chasa. Szczęśliwszy epizod w dziejach rodu chciałby też napisać ojciec rodziny, Royal. Ten pragnie tylko jednego – co paradoksalne – być Tenenbaumem.

Wes Anderson

Urodzony w 1969 roku w Houston w Teksasie. Jeden z najbardziej oryginalnych twórców komedii ostatniego ćwierćwiecza. Na studiach w Teksasie poznał Owena Wilsona, z którym postanowili zająć się filmem. Napisali razem scenariusz do komedii, której kilka pierwszych scen nakręcili i przesłali na festiwal w Sundance jako krótki metraż. Film obejrzał znany producent i reżyser James L. Brooks i postanowił pomóc nieznanym twórcom. Pod jego skrzydłami nakręcili Bottle Rocket, za który Anderson zdobył nagrodę MTV Movie Award. Ich drugi film, Rushmore, stał się sensacją dzięki świetnej roli Billa Murraya i debiutowi aktorskiemu Jasona Schwartzmana. Trzeci film napisany wspólnie z Owenem Wilsonem, Genialny klan, to ich największy dotychczasowy sukces komercyjny i artystyczny. Fantastyczny pan Lis to pierwsza animacja w dorobku reżysera.

Wybrana filmografia

1998 Rushmore

2001 Genialny klan / The Royal Tenenbaums

2004 Podwodne życie ze Stevem Zissou / The Life Aquatic with Steve Zissou

2007 Pociąg do Darjeeling / The Darjeeling Limited

2009 Fantastyczny pan Lis / The Fantastic Mr. Fox (anim.)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!