repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 18 listopada 2012.

Rushmore

reż. Wes Anderson

czas: 93’
produkcja: USA 1998
obsada: Jason Schwartzman, Bill Murray, Olivia Williams, Seymour Cassel, Brian Cox
nagrody: American Comedy Award 1999 – / Najzabawniejszy Aktor Drugoplanowy (Bill Murray) / Funniest Supporting Actor in a Motion Picture (Bill Murray); Independent Spirit Award 1999 – Najlepszy Reżyser / Best Director, Najlepsza męska rola drugoplanowa (Bill Murray) / Best Supporting Male (Bill Murray)
scenariusz: Wes Anderson, Owen Wilson
zdjęcia: Robert Yeoman
montaż: David Moritz
muzyka: Mark Mothersbaugh
producent: Wes Anderson, Owen Wilson
produkcja: American Empirical Pictures, Touchstone Pictures
właściciel praw: The Walt Disney Studios Motion Pictures
język: english

Powiedzieć, że Max Fischer to klasyczny nerd, to trochę minąć się z prawdą. Nauka nie jest bowiem tym, co najbardziej kręci tego ucznia Akademii Rushmore, stworzonej specjalnie dla prymusów. Interesuje go raczej zapychanie czasu zajęciami pozalekcyjnymi i szefostwo kółek zainteresowań: od pszczelarzy, przez szermierzy po najważniejsze – teatralne. Od pewnej chwili niezwykle zaczyna interesować go również jedna z nauczycielek. Na drodze do jej serca spotyka jednak nie byle jakiego konkurenta – wtedy trochę zapomnianego już przez kino Billa Murraya. W drugim ze swoich pełnych metraży Anderson nie tylko tworzy ramy charakterystycznego stylu, ale i wspomina własne szkolne lata. A ów typ nostalgii, jak wiadomo, zawsze ma dziwnie słodko-gorzki smak.

Wes Anderson

Urodzony w 1969 roku w Houston w Teksasie. Jeden z najbardziej oryginalnych twórców komedii ostatniego ćwierćwiecza. Na studiach w Teksasie poznał Owena Wilsona, z którym postanowili zająć się filmem. Napisali razem scenariusz do komedii, której kilka pierwszych scen nakręcili i przesłali na festiwal w Sundance jako krótki metraż. Film obejrzał znany producent i reżyser James L. Brooks i postanowił pomóc nieznanym twórcom. Pod jego skrzydłami nakręcili Bottle Rocket, za który Anderson zdobył nagrodę MTV Movie Award. Ich drugi film, Rushmore, stał się sensacją dzięki świetnej roli Billa Murraya i debiutowi aktorskiemu Jasona Schwartzmana. Trzeci film napisany wspólnie z Owenem Wilsonem, Genialny klan, to ich największy dotychczasowy sukces komercyjny i artystyczny. Fantastyczny pan Lis to pierwsza animacja w dorobku reżysera.

Wybrana filmografia

1998 Rushmore

2001 Genialny klan / The Royal Tenenbaums

2004 Podwodne życie ze Stevem Zissou / The Life Aquatic with Steve Zissou

2007 Pociąg do Darjeeling / The Darjeeling Limited

2009 Fantastyczny pan Lis / The Fantastic Mr. Fox (anim.)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!