repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 17 listopada 2012.

Podwodne życie ze Stevem Zissou

Life Aquatic with Steve Zissou

reż. Wes Anderson

czas: 119’
produkcja: USA 2004
obsada: Bill Murray, Owen Wilson, Anjelica Houston, Willem Dafoe, Cate Blanchett, Jeff Goldblum
scenariusz: Wes Anderson, Noah Baumbach
zdjęcia: Robert Yeoman
montaż: David Moritz
muzyka: Mark Mothersbaugh
producent: Wes Anderson, Barry Mendel, Scott Rudin
produkcja: American Empirical Pictures, Touchstone Pictures, Scott Rudin Productions, Life Aquatic Productions Inc.
właściciel praw: The Walt Disney Studios Motion Pictures
język: english

Przybliżanie tajemnic podmorskiego świata i poszukiwanie nieodkrytych, legendarnych, a nawet nieistniejących gatunków to życiowa misja Steve'a Zissou. Niegdyś idol dzieciaków i reżyser popularnych filmów przyrodniczo-sensacyjnych – dziś kapitan rozklekotanego trałowca o wdzięcznej nazwie Belafonte. Ma własną linię trampków Adidasa, czapek Speedo, a do tego potężny kryzys wieku średniego i mnóstwo długów. Choć dziennikarki z warkoczem jeszcze chcą pisać o nim artykuły, lata świetności ma już za sobą. Jest, jak mówi, u granic wytrzymałości i nie wie, co będzie dalej. Spogląda w głębię, a ta oddaje mu spojrzenie. Może odnaleziony po latach syn i pościg za rekinem-jaguarem pomogą mu wydobyć się na powierzchnię i znów pływać z delfinami?

Wes Anderson

Urodzony w 1969 roku w Houston w Teksasie. Jeden z najbardziej oryginalnych twórców komedii ostatniego ćwierćwiecza. Na studiach w Teksasie poznał Owena Wilsona, z którym postanowili zająć się filmem. Napisali razem scenariusz do komedii, której kilka pierwszych scen nakręcili i przesłali na festiwal w Sundance jako krótki metraż. Film obejrzał znany producent i reżyser James L. Brooks i postanowił pomóc nieznanym twórcom. Pod jego skrzydłami nakręcili Bottle Rocket, za który Anderson zdobył nagrodę MTV Movie Award. Ich drugi film, Rushmore, stał się sensacją dzięki świetnej roli Billa Murraya i debiutowi aktorskiemu Jasona Schwartzmana. Trzeci film napisany wspólnie z Owenem Wilsonem, Genialny klan, to ich największy dotychczasowy sukces komercyjny i artystyczny. Fantastyczny pan Lis to pierwsza animacja w dorobku reżysera.

Wybrana filmografia

1998 Rushmore

2001 Genialny klan / The Royal Tenenbaums

2004 Podwodne życie ze Stevem Zissou / The Life Aquatic with Steve Zissou

2007 Pociąg do Darjeeling / The Darjeeling Limited

2009 Fantastyczny pan Lis / The Fantastic Mr. Fox (anim.)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!