repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 18 listopada 2012.

Fantastyczny Pan Lis

Fantastic Mr. Fox

reż. Wes Anderson

czas: 87’
produkcja: USA 2009
obsada: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Willem Dafoe.
scenariusz: Wes Anderson, Noabah Baumbach
zdjęcia: Robert Yeoman
montaż: Ralph Foster, Stephen Perkins, Andrew Weisblum (supervising editor)
muzyka: Alexandre Desplat
animacja: Mark Waring (animation supervisor)
producent: Allison Abbate, Wes Anderson, Jeremy Dawson, Scott Rudin
produkcja: Fox Searchlight Pictures, American Empirical Pictures, Dune Entertainment, Scott Rudin Productions
polski dystrybutor: Imperial CinePix
język: english

Oto pan Lis. Jaki lis jest, każdy widzi – ruda sierść, cztery łapy i ogon. Ten jednak nosi ubranko ręcznie szyte na miarę (przez krawca samego Andersona) i przemawia głosem George'a Clooneya. Choć jest kukiełką animowaną poklatkowo, ma jak najbardziej lisie problemy, o których nie pisał Roald Dahl. Pan Lis zmaga się z utrzymaniem rodziny w dobie kryzysu, a wraz z żoną (Streep) wychowuje niesfornego potomka. Do tego przestrzeń życiowa lisów i innych zwierząt się kurczy. Przyparte do ścian swych norek, muszą podejść pod ludzkie siedziby. Pan Lis przejmuje dowodzenie i rzuca wyzwanie trzem niebezpiecznym i wrednym niczym Bracia Be gospodarzom: Boggisowi, Bunce'owi i Beanowi. Wybór jest prosty: ich spiżarnie albo głodówka.

Wes Anderson

Urodzony w 1969 roku w Houston w Teksasie. Jeden z najbardziej oryginalnych twórców komedii ostatniego ćwierćwiecza. Na studiach w Teksasie poznał Owena Wilsona, z którym postanowili zająć się filmem. Napisali razem scenariusz do komedii, której kilka pierwszych scen nakręcili i przesłali na festiwal w Sundance jako krótki metraż. Film obejrzał znany producent i reżyser James L. Brooks i postanowił pomóc nieznanym twórcom. Pod jego skrzydłami nakręcili Bottle Rocket, za który Anderson zdobył nagrodę MTV Movie Award. Ich drugi film, Rushmore, stał się sensacją dzięki świetnej roli Billa Murraya i debiutowi aktorskiemu Jasona Schwartzmana. Trzeci film napisany wspólnie z Owenem Wilsonem, Genialny klan, to ich największy dotychczasowy sukces komercyjny i artystyczny. Fantastyczny pan Lis to pierwsza animacja w dorobku reżysera.

Wybrana filmografia

1998 Rushmore

2001 Genialny klan / The Royal Tenenbaums

2004 Podwodne życie ze Stevem Zissou / The Life Aquatic with Steve Zissou

2007 Pociąg do Darjeeling / The Darjeeling Limited

2009 Fantastyczny pan Lis / The Fantastic Mr. Fox (anim.)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!