repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 13 listopada 2012.

Kochankowie z Księżyca. Moonrise Kingdom

Moonrise Kingdom

reż. Wes Anderson

czas: 94’
produkcja: USA 2012
obsada: Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Jason Schwartzman, Frances McDormand, Kara Hayward, Jared Gilman, Bob Balaban
scenariusz: Wes Anderson, Roman Coppola
zdjęcia: Robert D. Yeoman
montaż: Andrew Weisblum
muzyka: Alexandre Desplat
producent: Wes Anderson, Jeremy Dawson, Steven M. Rales, Scott Rudin, Lila Yacoub, Molly Cooper, Eli Bush
produkcja: Indian Paintbrush, Scott Rudin Productions, American Empirical Pictures, Moonrise
polski dystrybutor: Kino Świat
język: angielski

W Genialnym klanie Richie rozbija namiot na środku salonu, Chas ma obsesję na punkcie przetrwania i czerwonego dresu, a Margot ucieka z domu i wraca do niego bez palca u dłoni. Królestwo Andersona tymczasem rozrasta się i kwitnie. Nosi dziś nazwę Moonrise Kingdom. Dzieci bawią się w nim w dorosłych, dorośli przypominają smutne dzieci. Sam i Suzy – niewinni nastoletni buntownicy – kradną namiot, porzucają swoje żałosne rodziny i irytujące obozy dla skautów, by stracić niewinność na łonie natury. Anderson w tym samym momencie ją odzyskuje. Opowiada o młodości nieskażonej wyrafinowaniem i tworzy genialne, przesiąknięte ironią i nakreślone grubą kreską portrety tradycjonalistów zderzonych z kontrkulturową beztroską.

Wes Anderson

Urodzony w 1969 roku w Houston w Teksasie. Jeden z najbardziej oryginalnych twórców komedii ostatniego ćwierćwiecza. Na studiach w Teksasie poznał Owena Wilsona, z którym postanowili zająć się filmem. Napisali razem scenariusz do komedii, której kilka pierwszych scen nakręcili i przesłali na festiwal w Sundance jako krótki metraż. Film obejrzał znany producent i reżyser James L. Brooks i postanowił pomóc nieznanym twórcom. Pod jego skrzydłami nakręcili Bottle Rocket, za który Anderson zdobył nagrodę MTV Movie Award. Ich drugi film, Rushmore, stał się sensacją dzięki świetnej roli Billa Murraya i debiutowi aktorskiemu Jasona Schwartzmana. Trzeci film napisany wspólnie z Owenem Wilsonem, Genialny klan, to ich największy dotychczasowy sukces komercyjny i artystyczny. Fantastyczny pan Lis to pierwsza animacja w dorobku reżysera.

Wybrana filmografia

1998 Rushmore

2001 Genialny klan / The Royal Tenenbaums

2004 Podwodne życie ze Stevem Zissou / The Life Aquatic with Steve Zissou

2007 Pociąg do Darjeeling / The Darjeeling Limited

2009 Fantastyczny pan Lis / The Fantastic Mr. Fox (anim.)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!