Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung (Rykszarz, Zapach zielonej papai) udowadnia, że zdecydowanie tak! Bulion i inne namiętności (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit

Kobieta, żona, współwłaścicielka oraz szefowa kuchni restauracji IDA kuchnia i wino. Restauracji nagrodzonej wyróżnieniem Bib Gourmand przewodnika Michelin.
Odważnie idąca po swoje, ufająca intuicji i z wielką pasją do życia. Podróżuje w każdej wolnej chwili, kolekcjonuje ceramikę i podziwia Wrocław z rowerowej perspektywy. Poza pracą oddaje się książkom, muzyce, kinie. To jej sposoby na odpoczynek i troska o swój dobrostan.
Małgorzata doskonale wie, że bez próby balansu i dbania o swoje zdrowie, żadne z odważnych i wymagających marzeń oraz celów nie byłoby możliwe do realizacji.
Teraz przyszedł czas na kolejną, kinową przygodę, która musiała wydarzyć się we wrocławskich Nowych Horyzontach, bo lokalność i jakość to dla Gosi motto życiowe, a nie powtarzane w mainstreamie hasła.

Foodieska, koordynatorka projektów i producentka wydarzeń, SoMe ninja. 1/2 projektu kulinarnego w sieci pod nazwą brzuchotwórcy, który równa się się gotowaniu, recenzowaniu, podróżowaniu za smakiem, warsztatom i spacerom wokół gastronomicznych wątków. 1/3 supper studio, realizując foodie wydarzenia, między innymi działający od października 2024 roku – klub kolacyjny – z zaproszeniem na gastro spotkania towarzyskie z dedykowanym menu, pairingiem napojów i zmieniającą się tematyką.
