repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

1 mar / pt
2 mar / so

Minimaraton: Diuna + Diuna 2

reż. Denis Villeneuve

czas: 336’

gatunek: sci-fi

Między seansami będzie 15 minut przerwy.

Opis pierwszej części:

Ekranizacja słynnej legendarnej Franka Herberta w reżyserii nominowanego do Oscara Denisa Villeneuve’a (Nowy początek, Blade Runner 2049) przenosi widzów do wypalonego słońcem, pustynnego krajobrazu najniebezpieczniejszej planety we wszechświecie: Arrakis. To właśnie tu rozegra się walka o dostęp do niewystępującej nigdzie indziej substancji, która wyzwala w ludziach ich największy potencjał. Na czele walczącego ludu stanie Paul Atryda (w tej roli Timothée Chalamet), przybyły na planetę, by ratować swoją rodzinę.

Opis drugiej części:

Diuna: Część druga ukazuje imponującą podróż Paula Atrydy, który zawiera sojusz z Chani i Fremenami. Jednocześnie wkracza na wojenną ścieżkę, pałając żądzą zemsty na spiskowcach, którzy doprowadzili do upadku jego rodziny. Stając przed wyborem między miłością życia a losem znanego wszechświata, Paul pragnie zapobiec tragicznej przyszłości, którą tylko on potrafi przewidzieć.

Denis Villeneuve

Denis Villeneuve

Urodził się w 1967 r. Po raz pierwszy zwrócił na siebie uwagę projektem Course destination monde - 20 pięciominutowych klipów o podróżach po całym świecie. Jego poruszająca krótkometrażówka REW FFWD była wyświetlana na festiwalach na całym świecie i zdobyła wyróżnienie jury w Locarno. Pełnometrażowy debiut Villeneuve'a, Un 32 août sur terre miał premierę na festiwalu w Cannes. Jego następny obraz, Maëlstrom, zdobył liczne nagrody na festiwalach na całym świecie, m.in. nagrodę FIPRESCI na Berlinale.

Wybrana filmografia:

1994 REW FFWD (dok. / doc., kr.m. / short)

1998 Un 32 août sur terre / August 32nd on Earth

2000 Maelström

2006 120 Seconds to Get Elected (kr.m. / short)

2008 Next Floor (kr.m. / short)

2009 Politechnika / Polytechnique

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!