repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

15 kwi / pn

Ręce do góry

Hands up!

reż. Jerzy Skolimowski

czas: 76’
produkcja: Polska 1967
obsada: Jerzy Skolimowski, Joanna Szczerbic, Tadeusz Łomnicki, Adam Hanuszkiewicz
język: polski

gatunek: dramat, polityczny

Przed seansem wyświetlona zostanie prelekcja wideo.
Seans obędzie się z nośnika cyfrowego.

Prolog w kolorze wprowadza w okoliczności realizacji oryginalnego filmu Ręce do góry. Po trylogii z Andrzejem Leszczycem reżyser zdecydował się uczynić go jednym z bohaterów – piątki bohaterów, którzy spotykają się po latach na balu absolwentów akademii medycznej. Ich pseudonimy: Zastawa (J. Skolimowski), Opel Rekord (T. Łomnicki), Alfa (J.Szczerbic) i Romeo (A. Hanuszkiewicz), Wartburg (B. Kobiela) sygnalizują status materialny i korzyści czerpane z małej stabilizacji lat 60. Próbą dla ich charakterów okazała się afera z okresu studiów, kiedy w czynie społecznym przygotowali wielkoformatowy portret Stalina, przez przypadek z podwójną parą oczu.

Zasadnicza część filmu – czarno-biała opowieść o przyjaciołach – powstała w 1967 roku, ale została zatrzymana przez cenzurę. W wyniku rozmów z urzędnikami Skolimowski podjął decyzję o emigracji. Powrócił do tego filmu, na zaproszenie władz kinematografii w okresie solidarnościowej odwilży i w 1981 roku dokręcił kolorowy prolog, w którym wyjaśnia swoją ówczesną sytuację i obecną kondycję. Ilustruje go zdjęciami z planu filmu Fałszerstwo (1981) Volkera Schlondorffa, w którym wystąpił jako aktor w roli fotoreportera w zrujnowanym wojną Bejrucie. Ponadto zdjęciami z Londynu, m.in. marszów poparcia dla Solidarności. Muzykę do filmu skomponował Krzysztof Komeda. Natomiast w prologu wykorzystano fragment Kosmogonii Krzysztofa Pendereckiego. Eseistyczne walory prologu budują też cytaty ze współczesnego polskiego malarstwa: Edwarda Dwurnika, Teresy Pągowskiej, Zdzisława Beksińskiego i inni.

Jerzy Skolimowski

Jerzy Skolimowski urodził się w 1938 roku w Łodzi. Jest jedną z najważniejszych postaci polskiego kina. Od lat 60. ubiegłego wieku wyreżyserował ponad 20 filmów. Stworzył wiele dzieł polskiej (Rysopis, Walkower, Bariera), belgijskiej (Start), brytyjskiej (Na samym dnie, Fucha) i amerykańskiej (Latarnik) kinematografii. Jego najnowszy zrealizowany w Polsce film to znak powrotu mistrza.

Wybrana filmografia:

1964 Rysopis / Identification Marks: None

1965 Walkower / Walkover

1966 Bariera / Barrier

1967 Ręce do góry / Hands Up

1967 Start / Le départ

1970 Na samym dnie / Deep End

1982 Fucha / Moonlighting

1985 Latarniowiec / Lightship

1991 Ferdydurke / 30 Door Key

2008 Cztery noce z Anną / Four Nights with Anna

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!