repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

22 lut / śr

Nić widmo

Phantom Thread

reż. Paul Thomas Anderson

czas: 130’
produkcja: USA 2017
obsada: Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Jane Perry
język: angielski
polski dystrybutor: UIP

gatunek: dramat obyczajowy

Seans w ramach cyklu „DKF Politechnika w KNH”, wzbogacony o prelekcję i dyskusję.

Paul Thomas Anderson po raz pierwszy w karierze opuszcza Amerykę i przenosi nas do Anglii lat pięćdziesiątych. Reynolds Woodcock to dystyngowany krawiec, którego finezja i kreatywność zaskarbiły mu miano ulubieńca londyńskiej socjety. Mężczyzna powściągliwie korzysta jednak z uroków wielkiego świata i prowadzi uporządkowany tryb życia u boku ukochanej siostry. Rutynę Woodcocka przełamuje przypadkowe spotkanie z tajemniczą Almą. Między bohaterami rodzi się burzliwa relacja, w której napięcia, nieczyste zagrania i walka o dominację sąsiadują z niezwykłą troską o siebie nawzajem.

Paul Thomas Anderson

Jeden z najbardziej oryginalnych amerykańskich twórców, reżyser i scenarzysta. Znawca i wielbiciel kina i kinowej tradycji i techniki. Urodzony w 1970 roku twórca dorastał pod Los Angeles, w podmiejskiej San Fernando Valley. Bliskość Hollywood sprawiała, że okolica pełna była zarówno aspirujących aktorów, jak i tych, którzy dawno stracili nadzieję na sukces. To doświadczenie silnie wpłynęło na jego karierę – to w tej okolicy rozgrywa się kilka jego dzieł. Przez dwa dni studiował na NYU, po czym zdecydował się wycofać czesne, a za zdobyte w ten sposób fundusze zrealizował krótki film. Zanim zadebiutował w pełnym metrażu, zjadł zęby asystując na niezliczonych planach reklam i wideoklipów.

Anderson to uważny obserwator Amerykańskich suburbii. Jego bohaterowie to często samotnicy i outsiderzy, których prywatne historie twórca konfrontuje ze społeczeństwem, jego schematami i wymogami. Potrafi z maestrią sięgać do przepastnej filmowej rekwizytorni, najbardziej ograne zabiegi czyniąc swieżymi i innowacyjnymi. Każde jego kolejne dzieło zyskuje status kultowego; od kampowych, słodko-gorzkich „Boogie Nights”, przez wielowątkową, migotliwą, transową „Magnolię” po sugestywne, mistrzowskie dramaturgicznie „Aż poleje się krew”. Jego doskonale napisane filmy pozostają w pełni autorskimi, niezależnymi projektami – a jednak Andersonowi, niegdyś twórcy niszowemu, udaje się z czasem zjednywać sobie coraz szersze rzesze fanów, co potwierdza długi rządek rozmaitych nagród, którymi może się pochwalić. Po pięciu nominacjach, obecność Oscara w tej kolekcji zdaje się być jedynie kwestią czasu.

Filmografia

1988 The Dirk Diggler Story (kr. metraż / short)

1993 Cigarettes & Coffee (kr. metraż / short)

1996 Hard Eight (oryg. Sydney)

1997 Boogie Nights

1998 Flagpole Special (kr. metraż / video short)

1999 Magnolia

2000 SNL Fanatic (kr. metraż TV / TV short)

2001 Saturday Night Live: The Best of Molly Shannon (kr. metraż / video short)

2002 Lewy Sercowy / Punch-Drunk Love

2003 Couch (kr. metraż TV / TV short)

2003 Mattress Man Commercial (kr. metraż / video short)

2003 Blossom & Blood (kr. metraż / video short)

2007 Aż poleje się krew / There Will Be blood

2012 Mistrz / The Master

 

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!