repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

16 lut / cz
plakat

Erin Brockovich

reż. Steven Soderbergh

czas: 130’
produkcja: USA 2000
obsada: Julia Roberts, Albert Finney, David Brisbin, Dawn Didawick
język: angielski

gatunek: dramat

Gościnią pokazu będzie Agnieszka Żuk - ekoaktywistka z Młodzieżowego Strajku Klimatycznego. Spotkanie poprowadzą Anna Maria Łozińska i Małgorzata Kaczmarek.

Prawdziwa historia Erin Brockowich, samotnej matki, która walczy o odszkodowanie dla ofiar zanieczyszczeń wody w małym miasteczku.

Steven Soderbergh

Urodzony w 1963 roku reżyser, scenarzysta, producent, operator filmowy i pisarz. Jest jednym z najbardziej znanych i utytułowanych twórców amerykańskiego kina niezależnego. Jego pierwszy film Seks, kłamstwa i kasety wideo (1989) stał się wydarzeniem festiwalu w Sundance, przyniósł 26-letniemu wówczas reżyserowi Złotą Palmę na festiwalu w Cannes, nominację do Oscara i opinię „cudownego dziecka”. W 2001 roku – jako drugi reżyser w historii – otrzymał równocześnie dwie nominacje do Oscara za najlepszą reżyserię, za filmy Erin Brockovich i Traffic. Jednym z jego autorskich przedsięwzięć jest firma producencka Section 8 Films, którą prowadzi wspólnie z George’em Clooneyem. Wszystko w porządku to jego pierwszy pełnometrażowy projekt dokumentalny.

Wybrana filmografia

1989 Seks, kłamstwa i kasety wideo / Sex, Lies and Videotape

1998 Co z oczu, to z serca / Out of Sight

2000 Erin Brockovich

2000 Traffic

2001 Ocean’s Eleven: Ryzykowna gra / Ocean’s Eleven

2002 Solaris

2006 Dobry Niemiec / The Good German

2008 Che: Rewolucja / Che: Part One

2010 Wszystko w porządku / And Everything Is Going Fine (dok. / doc.)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!