repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna
plakat

Avatar: Istota wody

Avatar: The Way of Water

reż. James Cameron

czas: 192’
produkcja: USA 2022
obsada: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang
język: angielski

gatunek: sci-fi
w filmie znajduje się kilka scen z dynamicznymi efektami świetlnymi, które mogą powodować dyskomfort u widzów wrażliwych na światło i wpływać na osoby z epilepsją fotogenną

Gotowi na filmową podróż na Pandorę? Twórca jednych z największych kasowych przebojów w historii kina, James Cameron (Titanic, Avatar), powraca z kontynuacją opowieści o niezwykłej planecie i jej mieszkańcach. Dziesięć lat po wydarzeniach z pierwszej części, Pandora i jej zasoby znów są w niebezpieczeństwie. W obliczu zagrożenia, Jake i Neytiri wraz z rodziną zmuszeni są opuścić wioskę i szukać pomocy u innych plemion. By zapewnić bezpieczeństwo swoim bliskim, staną przed niejednym wyzwaniem. Zanurkuj z nimi w głębiny niesamowitej opowieści i zanurz się w widowiskowym świecie Avatara.

James Cameron

James Cameron urodził się 16 sierpnia 1954 roku w Kapuskasing (Ontario, Kanada). Do Stanów Zjednoczonych wyjechał w 1971 roku. Studiował fizykę na Uniwersytecie w Kalifornii, ale po zakończeniu studiów prowadził ciężarówkę podtrzymując swoje ambicje do bycia scenarzystą. Jego pierwszą poważną pracą było stanowisko dyrektora artystycznego, projektanta makiet i kierownika procesu projekcji w Battle Beyond the Stars (1980) Rogera Cormana. W następnym roku zadebiutował jako reżyser filmem Piranha Part Two: The Spawning (1981). W 1984 roku napisał i wyreżyserował Terminatora (1984). Po nim przyszły kolejne sukcesy, mi.in. Obcy - decydujące starcie (1986) i Terminator 2: Dzień sądu. W 1997 roku Cameron wyreżyserował Titanica, który otrzymał 11 Oscarów.

Wybrana filmografia:

1981 Piranha Part Two: The Spawning

1984 Terminator / The Terminator

1986 Obcy - decydujące starcie / Aliens

1989 Otchłań / The Abyss

1991 Terminator 2: Dzień sądu / Terminator 2: Judgment Day

1994 Prawdziwe kłamstwa / True Lies

1997 Titanic

2003 Głosy z głębin 3D / Ghosts of the Abyss (dok. / doc.)

2005 Obcy z głębin / Aliens of the Deep (dok. / doc.)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!