repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

27 paź / cz
plakat

Silent twins

reż. Aga Smoczyńska

czas: 113’
produkcja: Polska, Wielka Brytania , USA 2022
obsada: Jodhi May, Letitia Wright, Michael Smiley
język: angielski

gatunek: dramat

Przejmujący do szpiku kości film Agnieszki Smoczyńskiej (Córki dancingu, Fuga) z Letitią Wright i Tamarą Lawrence w tytułowych rolach. Oparta na reportażu Marjorie Wallace prawdziwa historia June i Jennifer Gibbons, czarnych bliźniaczek z Walii, które od dzieciństwa rozmawiały tylko ze sobą. Odmawiające komunikacji werbalnej z rodziną i rówieśnikami siostry tworzą symbiotyczny, choć niepozbawiony rywalizacji duet. Ich życie toczy się za zamkniętymi drzwiami dziewczęcego pokoju: w wyobraźni, we wspólnych (z wiekiem coraz mniej niewinnych) grach i na kartach książek, które piszą. Historia nastoletniego buntu czy ekscentrycznej zabawy, która wymknęła się spod kontroli? A może studium toksycznej miłości, tak silnej, że świat zewnętrzny przestaje mieć znaczenie, gdy normalne życie jest niemożliwe?

Gościnią spotkania będzie Magda Jakimowska - psychoterapeutka psychoanalityczna Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Psychoanalitycznej.

Agnieszka Smoczyńska

Absolwentka historii sztuki, kulturoznawstwa, reżyserii i Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy.

Filmografia

2010 Viva Maria! / Viva Maria! (/ doc., short film)

2007 Aria Diva (short film)

2005 Sieroty (doc., short flim)

2003 Kapelusz (short film)

2003 Guanipa (short film)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!