repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

16 lip / so

Love

reż. Gaspar Noé

czas: 130’
produkcja: Francja, Belgia 2015
obsada: Gaspar Noé, Aomi Muyock, Karl Glusman, Klara Kristin, Vincent Maraval
język: angielski, francuski
polski dystrybutor: Gutek Film

gatunek: dramat, erotyczny
film zawiera śmiałe sceny erotyczne, przeznaczony dla widzów dorosłych 18+

Gaspar Noé – francuski reżyser argentyńskiego pochodzenia – jest znany polskim widzom z filmów Wkraczając w pustkę oraz Nieodwracalne. Ten bezkompromisowy i odważny twórca przez wielu światowych reżyserów przywoływany jest jako źródło inspiracji – do jego twórczości odwołuje się m.in. Nicolas Windig Refn. Benoît Debie, autor zdjęć, jest stałym współpracownikiem Noé, razem pracują nad warstwą wizualną filmów. Ma on na swoim koncie także zdjęcia do Spring Breakers Harmony Korine’a, czy Lost River, debiutu reżyserskiego Ryana Goslinga. Ci dwaj twórcy tym razem połączyli siły, by w śmiały, świeży i wizualnie przełomowy sposób pokazać fizyczną stronę miłości dwudziestolatków. Film był jedną z najbardziej obleganych premier na tegorocznym festiwalu w Cannes, a to za sprawą najodważniejszych w historii kina scen erotycznych.

Miłość to oślepiające światło, genetyczna potrzeba, odmienny stan świadomości, ciężki narkotyk, choroba psychiczna, gra o władzę – to sperma i łzy. (Gaspar Noé)

Gaspar Noé

Urodził się w 1963 roku w Buenos Aires jako syn malarza, dorastał tam i w Nowym Jorku, kształcił się we Francji. Studiował film i filozofię, zaczynał od krótkometrażówek, dostrzeżonych na festiwalach. Rozpoczętą w Mięsie opowieść o rzeźniku zmagającym się z wychowaniem upośledzonej córki kontynuuje w Samym przeciw wszystkim, gdzie bohater z kolei walczy z frustracją po utracie pracy. Filmy wywołały szok, pokazując nieznane oblicze Francji: porażkę, agresję, destrukcję. Nieodwracalne, retrochronologiczna, kilkujęciowa opowieść o zbrodni i zemście, ze sceną gwałtu na bohaterce granej przez Monicę Belucci, wywołało skrajne reakcje w Cannes, ze zbiorowym wychodzeniem z kina włącznie. Bez wątpienia wizjoner współczesnego kina, eksperymentujący z płynnym montażem i psychodelią.

Wybrana filmografia

1985 Tintarella di luna (short)

1991 Mięso / Carne (short)

1998 Sam przeciw wszystkim / Seul contre tous / I Stand Alone

2002 Nieodwracalne / Irréversible

2006 Destricted (short)

2006 SIDA (short)

2009 Wkraczając w pustkę / Soudain le vide / Enter the Void

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!