repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

8 sie / nd
plakat

Holy Motors

reż. Léos Carax

czas: 110’
produkcja: Francja 2012
obsada: Denis Lavant , Edith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue, Michel Piccoli
polski dystrybutor: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty

Najbardziej ekstrawagancki film ostatniego festiwalu w Cannes. Groteskowy, szalony, pełen dynamiki. Balansuje na granicy dyscypliny i kompletnej nieprzewidywalności, pomiędzy horrorem a melodramatem, rodzinną psychodramą a komedią. Jego bohater, Monsieur Oscar od świtu do zmierzchu wciela się w różne role: jest przemysłowcem, zabójcą, żebrakiem, potworem, członkiem rodziny. Stacza erotyczną walkę w wirtualnym świecie gwiezdnych wojen, uprowadza Evę Mendes, romansuje na dachu wieżowca z Kylie Minogue i do ostatniej minuty nie pozwala nikomu wyznaczyć granicy, dzielącej fikcję od rzeczywistości.

Szalone kino we Wrocławiu wyczekiwane jest szczególnie. Ale z rzadka Nowe Horyzonty odpalają taką armatę, jaką okazały się genialne „Holy Motors" Leosa Caraxa (...) „To nie jest film o kinie, to jest film o życiu" - powtarzał we Wrocławiu kilkakrotnie reżyser. (…) W „Holy Motors" granica między fikcją a rzeczywistością już dawno przestała istnieć: być może każdy z nas, niczym Denis Lavant, zakłada codziennie nowe maski, wchodzi z jednego życia do innego.

Paweł T. Felis, „Gazeta Wyborcza”

Léos Carax

Właściwie: Alexandre Oscar Dupont. Urodził się w 1960 roku w Suresnes – komunie na przedmieściach Paryża. Po ukończeniu studiów na VII Paryskim Uniwersytecie i American College w Paryżu zrealizował dwa krótkometrażowe filmy, m.in. Strangulation Blues (1980), i zaczął współpracować z magazynem filmowym „Cahiers du Cinéma”. Przybrał wówczas swój artystyczny pseudonim – Léos Carax – anagram pochodzący od jego dwóch imion. W wieku 23 lat zadebiutował jako twórca czarno-białego filmu Chłopiec spotyka dziewczynę (1984). Jego pierwsze długometrażowe dzieło było inspirowane niemymi filmami Jeana Cocteau i twórczością Jean-Luca Godarda. Wraz z niebanalną historią o miłości, która rodzi się i umiera w tym samym czasie, francuskie kino poczuło powiew świeżości. Denis Lavant, który u debiutującego reżysera wystąpił w głównej roli, wraca na ekran wraz z jego ostatnim filmem – Holy Motors – pokazywanym na festiwalu w Cannes w ramach konkursu głównego.

Filmografia

1980 Strangulations Blues (short)

1984 Chłopiec spotyka dziewczynę / Boy Meets Girl

1986 Zła krew / Mauvais sang / Bad Blood

1991 Kochankowie na moście / Les amants du Pont-Neuf / The Lovers on the Bridge

1999 Pola X

2008 Merde (segment in Tôkyô!)

2012 Holy Motors

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!