repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

16 cze / cz
plakat

Trzy piętra

Tre piani

reż. Nanni Moretti

czas: 119’
produkcja: Francja, Włochy 2021
obsada: Riccardo Scamarcio, Margherita Buy, Alba Rohrwacher, Adriano Giannini, Elena Lietti, Nanni Moretti
język: włoski

gatunek: dramat, obyczajowy
kategoria wiekowa: 15+

Twórca rewelacyjnego Pokoju syna powraca z poruszającym filmem o miłości, gniewie i wybaczeniu. Splatająca losy mieszkańców rzymskiej kamienicy, rozpisana na dekadę saga powstała w oparciu o bestsellerową powieść izraelskiego pisarza, Eshkola Nevo. Trzy piętra miały swoją premierę w konkursie festiwalu w Cannes, którego Nanni Moretti jest stałym bywalcem. Tym razem na Lazurowe Wybrzeże przywiózł dzieło, w którym rozmach sąsiaduje z intymnością, a do drzwi na zmianę pukają gniew i melancholia.

Pełen zaskakujących zwrotów akcji film mistrza włoskiego kina rozpoczyna się od wypadku. Ta tragedia na zawsze odciśnie piętno na małżeństwie surowego sędziego (w tej roli wystąpił sam Moretti), a inne dramatyczne zdarzenie z udziałem wiekowego sąsiada położy się cieniem na losach dwóch żyjących drzwi w drzwi rodzin. Kolejne z tytułowych trzech pięter zajmuje młoda matka, żona wiecznie nieobecnego męża. Zajęci swoimi problemami sąsiedzi nie dostrzegają jej dojmującej samotności. Włoski reżyser subtelnie nawiguje pośród splątanych interesów i skłębionych emocji, przekonując, że jedynym sposobem na rozsupłanie konfliktów – nie tylko sąsiedzkich – jest wybaczenie.

Nanni Moretti

Urodził się w 1953 roku w Rzymie. Jeden z najbardziej znanych reżyserów i aktorów włoskich średniego pokolenia. W latach 70. należał do reprezentacji juniorów Włoch w wodnym polo. Po maturze kupił kamerę Super 8 i zaangażował się w ruch kina amatorskiego. Zdobył rozgłos w kraju jako autor filmów Jestem samowystarczalny i Oto Bombo. Międzynarodową sławę zapewnił mu obraz Dziennik intymny. W 2001 roku zdobył canneńską Złotą Palmę za obraz Pokój syna.

Wybrana filmografia

1976 Jestem samowystarczalny / Io sono un autarchico / I Am Self Sufficient

1978 Oto Bombo / Ecce Bombo

1981 Złote sny / Sogni d’oro / Golden Dreams

1985 Idźcie, ofiara spełniona / La messa è finite / The Mass Is Dead

1993 Dziennik intymny / Caro diario / Dear Diary

2001 Pokój syna / La stanza del figlio / The Son’s Room

2006 Kajman / Il Caimano / The Caiman

2008 Cichy chaos / Caos calmo / Quiet Chaos

2011 Habemus Papam – mamy papieża / Habemus Papam / We Have a Pope

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!