repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Film w codziennym repertuarze kina już od 22 kwietnia.

czas: 136’
produkcja: Kolumbia, Tajlandia, Francja, Niemcy, Meksyk, Katar, Wielka Brytania, Chiny, Szwajcaria 2021
obsada: Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar, Daniel Giménez Cacho, Juan Pablo Urrego, Agnes Brekke
język: angielski, hiszpański

gatunek: dramat

Huk. Metaliczny, głośny, przeszywający – jakby wydobywał się z wnętrza planety. Taki dźwięk prześladuje Jessicę (fenomenalna Tilda Swinton) – atakuje ją podczas bezsennych nocy, zaskakuje w najmniej spodziewanych momentach jej podróży po Kolumbii. Ten dźwięk ją przeraża, ale również fascynuje. Czy postradała zmysły? Memoria to transcendentalna, hipnotyzująca podróż – opowieść o pamięci indywidualnej i zbiorowej (pamięci wszystkiego?), o tajemnym, niewidzialnym pomoście między teraźniejszością i przeszłością, o współczesnym świecie, który wydaje się wyhodowany, sztuczny i który łatwo można zainfekować (choćby wirusem). To film-sen, film-odyseja, unikalne doświadczenie zmysłowe, dźwiękowe i duchowe. To film, który pozostaje w widzu na zawsze.

Apichatpong Weerasethakul

Urodził się w Bangkoku. Ukończył studia filmowe w The School of the Art Institute of Chicago. Pod koniec lat 90. dał się poznać jako twórca krótkich filmów i i projektów wideo, łączących fikcję i dokument, między innymi słynnego już dziś Mysterious Object at Noon (2000). W 2002 film Blissfully Yours Weerasethakula otrzymał nagrodę Un Certain Regard na festiwalu filmowym w Cannes. W rok później powstało The Adventure of Iron Pussy, a w dwa lata później nagrodzona na festiwalu w Cannes Tropikalna gorączka.

Filmografia

1993 Bullet

1994 Kitchen and Bedroom

1994 0016643225059

1996 Like the Relentless Fury of the Pounding Waves

1998 Thirdworld

1999 Malee and the Boy

2000 Boys at Noon

2000 Dokfa nai meuman / Mysterious Object at Noon

2001 Masumi Is a PC Operator

2002 Sud sanaeha / Blissfully Yours

2003 Hua jai tor ra nong / The Adventure of Iron Pussy

2004 Sud pralat / Tropical Malady

2005 Worldly Desires

2005 Ghost of Asia

2006 Sang sattawat / Syndromes and a Century

2010 Loong Boonmee raleuk chat / Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!