repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

7 gru / wt
plakat

The Hand of God + dyskusja o twórczości Paola Sorrentina

È stata la mano di Dio

reż. Paolo Sorrentino

czas: 130’
produkcja: USA, Włochy 2021
obsada: Filippo Scotti, Toni Servillo, Teresa Saponangelo, Luisa Ranieri, Renato Carpentieri
język: włoski

gatunek: dramat

Uhonorowany Oscarem scenarzysta i reżyser Paolo Sorrentino (Boski, Wielkie piękno, Młody papież) przedstawia historię młodego Fabietto Schisy, osadzoną w niespokojnym Neapolu lat 80. The Hand of God to opowieść, w której nieoczekiwane chwile radości, jak przybycie piłkarskiej legendy Diego Maradony, przeplatają się z równie nieoczekiwanymi tragediami. Los rozdaje karty, łzy i śmiech się mieszają, a splot zaskakujących wydarzeń kształtuje przyszłość Fabietto. Sorrentino powraca do domu, aby opowiedzieć najbardziej osobistą ze swoich historii — osnutą wokół losu, rodziny, sportu, kina, miłości i straty.

Po seansie odbędzie się dyskusja o twórczości Paola Sorrentina, w której udział wezmą filmoznawczyni Diana Dąbrowska i reżyserka filmowa Agnieszka Woszczyńska. Rozmowę poprowadzi krytyk filmowy i jeden z programerów Kina Nowe Horyzonty - Piotr Czerkawski.

Pokaz specjalny został zorganizowany we współpracy z Gutek Film.

Diana Dąbrowska

Urodzona w Neapolu filmoznawczyni, krytyczka filmowa, dyrektorka artystyczna festiwalu "Hommage à Kieślowski" w Sokołowsku, ekspertka w dziedzinie włoskiego kina. Laureatka II nagrody w Konkursie o Nagrodę Krzysztofa Mętraka wyróżniającego krytyczki i krytyków piszących o kinie. Prowadzi projekt edukacyjny 'Accademia Włoskiego Kina.

 

Agnieszka Woszczyńska

Reżyserka i scenarzystka, absolwentka Łódzkiej Szkoły Filmowej. Jej zrealizowany w 2014 roku krótkometrażowy film "Fragmenty" został zaprezentowany na festiwalu w Cannes. W 2021 roku nakręciła we Włoszech, przy udziale współpracowników Paola Sorrentina, swój pełnometrażowy debiut "Cicha ziemia", który miał swoją premierę na festiwalu w Toronto. "Cicha ziemia" pojawi się w polskich kinach w 2022 roku w dystrybucji Gutek Film

 

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Pierwszy film według jego scenariusza, Polvere di Napoli, miał premierę w 1998 roku. Następnie Sorrentino wyreżyserował kilka filmów krótkometrażowych, m.in. L'amore non ha confini w 1998 roku i La notte lunga w 2001 roku. Jego pełnometrażowym debiutem był O jednego więcej. Międzynarodową sławę Sorrentino zyskał w 2004 roku, dzięki swojemu stylowemu thrillerowi pt. Skutki miłości.

Wybrana filmografia

1998 L'amore non ha configi (kr.m. / short film)

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2001 La notte lunga (kr.m. / short film)

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2005 Sabato, domenica e luendi (TV)

2006 L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Il Divo

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!