repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

9 gru / cz

Powrót do tamtych dni + spotkanie z reżyserem

Powrót do tamtych dni

reż. Konrad Aksinowicz

czas: 104’
produkcja: Polska 2021
obsada: Maciej Stuhr, Weronika Książkiewicz, Teodor Koziar, Katarzyna Warnke, Sebastian Stankiewicz
język: polski

gatunek: dramat

Realizowany głównie we Wrocławiu, jeden z najgłośniejszych filmów tegorocznego festiwalu w Gdyni. Jest początek lat dziewięćdziesiątych. Czternastoletni Tomek wraz z matką (Weronika Książkiewicz) mieszka na jednym z wrocławskich osiedli. Podobnie jak wielu rówieśników, chłopiec wychowuje się bez ojca, który wyemigrował do USA. Pewnego dnia jednak Alek (Maciej Stuhr) nieoczekiwanie staje w progu rodzinnego mieszkania. Wraz z nim w życiu Tomka pojawiają się: kolorowy telewizor, klocki Lego, buty Nike i wymarzony magnetowid. Szczęście Malinowskich nie trwa jednak długo, bo wraz z powrotem Alka odżywają dawne problemy. Czy jego bliscy zdołają mu pomóc, zanim będzie za późno?

Po seansie odbędzie się spotkanie z reżyserem Konradem Aksinowiczem, które poprowadzi jeden z programerów kina NH, krytyk filmowy Piotr Czerkawski

Konrad Aksinowicz

Urodził się w 1978 roku we Wrocławiu. W 1998 roku wyjechał do Australii, gdzie otrzymał stypendium w School of Visual Arts Australia, później uczęszczał na kursy scenopisarskie Roberta McKee w Fox Studio. W 2004 wrócił do Polski i dał się poznać jako twórca reklamowo-telewizyjny, charakteryzujący się unikatowym stylem. Otrzymał nagrodę specjalną KREATURA za swoją reklamę Tramwaj.

Filmografia

1995 Puzzle (short)

1996 Alabama (short)

1999 Chuckles The Magnificent (short)

2000 Tom And Her Helmet (short)

2009 Zamiana

2011 UFO w Piekarach / UFO in Piekary (short)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!