repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

8 paź / pt

Brzdąc - pokaz z muzyką na żywo

The Kid

reż. Charles Chaplin

czas: 68’
produkcja: USA 1921

gatunek: komedia, dramat, familijny

Meloniki z głów, bo oto nadchodzi pokaz specjalny Brzdąca: pierwszej pełnometrażowej produkcji Charliego Chaplina! Opowieść o wędrownym szklarzu, który znienacka zostaje opiekunem porzuconego chłopca, to przykład filmowego geniuszu Chaplina. Jego legendarne dzieło przypomnimy z okazji setnej rocznicy powstania filmu - seansowi towarzyszyć będzie muzyka na żywo skomponowana i wykonana przez wrocławską grupę Małe Instrumenty. Przygotowany soundtrack bazować będzie na dźwiękach eksperymentalnych, kontrastujących z estetyką muzyczną typową dla slapstickowych opowieści. Unikalne instrumenty (w tym dźwiękowe obiekty, grające mechanizmy i zabawki) stworzą wymykające się schematom, zaskakujące brzmienia, które posłużą do interpretacji obrazu.

Małe Instrumenty - wrocławska grupa muzyczna, założona w 2007 roku i prowadzona przez Pawła Romańczuka. Swoje poszukiwania koncentruje na nietypowych źródłach dźwięku, małych obiektach, unikalnych instrumentach i własnych konstrukcjach grających. W ramach szeroko rozumianej aktywności muzycznej zespół nagrywa płyty, muzykę do filmów i sztuk teatralnych, koncertuje, prowadzi warsztaty, wykłady i organizuje wystawy poświęcone kulturze instrumentów muzycznych.

Charles Chaplin

Urodził się w 1899 roku w Londynie, zmarł w 1977 w Szwajcarii. Aktor, reżyser, scenarzysta, kompozytor, pionier kina. Od dzieciństwa występował na scenach music-hallu. W 1907 roku został zaangażowany do zespołu wodewilowego. Podczas tournée po USA zwrócił na siebie uwagę Macka Sennetta, twórcy filmowej burleski i właściciela wytwórni Keystone. Tamże Chaplin reżyserował slapstickowe komedyjki, w których sam grał. Stworzył postać trampa w meloniku, za dużych butach, z wąsikiem i bambusową laseczką. W 1919 roku założył, wraz z Mary Pickford, Douglasem Fairbanksem i Davidem W. Griffithem, wytwórnię United Artists. W 1921 roku powstał jego pierwszy pełnometrażowy film – Brzdąc. Jako przeciwnik kina dźwiękowego Chaplin jeszcze w 1936 roku reżyserował nieme Dzisiejsze czasy. Przemówił dopiero cztery lata później w Dyktatorze. Po wojnie został oskarżony o sympatie prokomunistyczne i uznany za „cudzoziemca niepożądanego w USA”. Ostatnie filmy nakręcił w Europie.

Wybrana filmografia

1914 Aby zarobić na życie / Making a Living

1916 Charlie włóczęga / The Vagabond

1921 Brzdąc / The Kid

1925 Gorączka złota / The Gold Rush

1931 Światła wielkiego miasta / City Lights

1940 Dyktator / The Great Dictator

1942 Pan Verdoux / Monsieur Verdoux

1952 Światła rampy / Limelight

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!