repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

11 mar / cz
plakat

Przypadek

reż. Krzysztof Kieślowski

czas: 118’
produkcja: Polska 1981
obsada: Boguslaw Linda, Tadeusz Łomnicki, Zbigniew Zapasiewicz

W 1981 roku Krzysztof Kieślowski w - zamieszczonym w piśmie  Dialog - artykule opowiedział się za tworzeniem kina, które byłoby jednocześnie polityczne i egzystencjalne.  Przypadek stanowi znakomitą realizację tej koncepcji w praktyce. Film przedstawia trzy warianty losu głównego bohatera, Witka (Bogusław Linda), który w zależności od tego, czy pewnego dnia zdąży na pociąg, stanie się w przyszłości człowiekiem władzy, zwiąże z opozycją bądź wybierze apolityczną ścieżkę kariery. Zatrzymany przez cenzurę na sześć lat, w momencie premiery przyjęty z mieszanymi uczuciami,  Przypadek dziś należy do najgłośniejszych filmów Kieślowskiego. Do jego miłośników zaliczają się między innymi Martin Scorsese i Tom Tykwer, który wyraźnie inspirował się  Przypadkiem przy pracy nad słynnym  Biegnij, Lola, biegnij.

Krzysztof Kieślowski

Żył w latach 1941-1996. Studiował na Wydziale Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Początkowo specjalizował się w dokumentach, ale z czasem coraz chętniej zwracał się w stronę fikcji. Część jego wczesnych dokonań na tym polu - Spokój czy Amator - wpisała się w nurt Kina Moralnego Niepokoju. W późnym okresie swojej kariery Kieślowski pracował głównie nad szeroko zakrojonymi projektami: cyklem telewizyjnym Dekalog i trylogią Trzy kolory.

Wybrana filmografia

1977 Z punktu widzenia nocnego portiera / From a Night Porter's Point of View (dok., kr.m.)

1979 Amator / Camera Buff

1987 Krótki film o zabijaniu / A Short Film About Killing

1993 Trzy kolory: Niebieski / Trois couleurs: Bleu / Three Colors: Blue

1994 Trzy kolory: Czerwony / Trois couleurs: Rouge / Three Colors: Red

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!