repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 16 stycznia 2020.

Historia małżeńska

reż. Noah Baumbach

czas: 136’
produkcja: USA 2019
obsada: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Ray Liotta, Alan Alda

Nicole (Scarlett Johansson) i Charlie (Adam Driver) to kochająca się para artystów. Wspólnie pracują, wspólnie mieszkają, wspólnie wychowują synka. Wiedzą o sobie wszystko. Kto gdzie zostawia nitkę dentystyczną, kogo jakie prezenty cieszą najbardziej, co kto lubi czytać, a czego nie znosi, kogo rozprasza telewizja. Po kilku latach miłości rozpoznają najdrobniejsze gesty i grymasy, doskonale wiedzą, czego się spodziewać. W swoim "byciu razem" zrośli się niemal w jeden organizm, mimo że każde z nich ma swoje ambicje i marzenia, głęboko skrywane przed tym drugim. Nadchodzi w końcu moment, w którym to one dochodzą do głosu. Wystarczy jedna atrakcyjna propozycja, by choć na jakiś czas uwolnić się od rutyny, poczuć wolność. Czy to oznacza koniec dla pary idealnej? Baumbach (Wojna żywiołówFrances Ha) czule, z wrażliwością opowiada o wieloletnim związku, który zaczyna się rozpadać. Jak poradzić sobie z rosnącym dystansem, by nie cierpieć? Reżyser nie odnajduje odpowiedzi, ale w swoich poszukiwaniach zbliża się do doświadczeń wielu widzów. Brian Tallerico z portalu RogerEbert.com nazwał jego nowy film mistrzowskim, a kreacje Johansson i Drivera oszałamiającymi.

Noah Baumbach

Urodził się w 1969 roku w Nowym Jorku w rodzinie pisarzy. Choć debiutował „gadanym” filmem o świeżo upieczonych absolwentach – Kicking and Screaming, wyspecjalizował się w komediodramatach z życia intelektualistów i artystów, takich jak wielokrotnie nagradzana, na poły autobiograficzna Walka żywiołów. Pasjonują go problemy rodzinne, o tym opowiada jego film Margot jedzie na ślub, gdzie – podobnie jak w Imprezie za imprezą – cała historia rozgrywa się podczas jednego kulminacyjnego dnia. Jako scenarzysta udanie współpracował z Wesem Andersonem, czego efektem była kultowa komedia Podwodne życie ze Stevem Zissou i ekranowa adaptacja prozy Roalda Dahla, Fantastyczny Pan Lis. W życiu prywatnym jest mężem Jennifer Jason Leigh, która jest też współautorką historii oraz producentką filmu Greenberg.

Wybrana filmografia

1995 Kicking and Screaming

1995 Impreza za imprezą / Highball

1997 Zazdrośnik / Mr. Jealousy

2005 Walka żywiołów / The Squid and the Whale

2007 Margot jedzie na ślub / Margot at the Wedding

2010 Greenberg

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!