repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 sierpnia 2019.

Między morzem a oceanem – pokaz przedpremierowy i spotkanie

reż. Isaki Lacuesta

czas: 136’
produkcja: Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
obsada: Israel Gómez Romero, Francisco José Gómez Romero

"Między morzem a oceanem" - pokaz przedpremierowy + spotkanie

Przedpremierowy pokaz zdobywcy Złotej Muszli na Festiwalu w San Sebastián i jednego z największych przebojów tegorocznej edycji MFF Nowe Horyzonty!

29 sierpnia o 19:30 zapraszamy na specjalny seans "Między morzem a oceanem" w reż. Isakiego Lacuesty, połączony ze spotkaniem z Michałem Syską i Janem Świeczkowskim.

O FILMIE

Zwycięzca MFF San Sebastian, "Między morzem a oceanem" to piękna i czuła hiszpańska opowieść o skomplikowanej relacji z najbliższą osobą. W filmie obserwujemy historię dwóch braci, którzy wybrali dwie skrajnie odmienne ścieżki w swoich życiach i po latach spotykają się na wyspie San Fernando. Israel, młodszy z rodzeństwa, właśnie wychodzi z więzienia. Chce zacząć wszystko od nowa, ale w nękanej bezrobociem Andaluzji trudno o pracę. Żyje w poczuciu, że oprócz prochów, odsiadki i śmierci rodzinne miasto nic mu nie oferuje. Od zejścia na przestępczą ścieżkę próbuje chłopaka odwieść starszy brat Cheíto, marynarz, którego życie też nie jest beztroskie. Film Lacuesty jest intymny, skupiony na postaciach, ich gestach i ciałach, a jednocześnie żywiołowy jak flamenco i epicki w ukazaniu kilkunastu lat z życia rodzeństwa. Kreśląc pejzaż społeczny biednego Południa, reżyser unika protekcjonalnego tonu, ujmuje zaś czułością i szacunkiem, z jakimi podchodzi do bohaterów. Z niepozornych momentów udaje się Lacueście nakreślić melancholijny portret trudnej braterskiej miłości, który staje się także obrazem męskości w kryzysie nienadążającej za współczesnością.

GOŚCIE

Michał Syska - dyrektor Ośrodka Myśli Społecznej im. F. Lassalle'a. Współpracownik organizacji działających na rzecz praw człowieka oraz związków zawodowych. Autor publikacji poświęconych polityce historycznej, polityce społecznej, demokracji i globalizacji oraz europejskim partiom politycznym.

Jan Świeczkowski - z wykształcenia filolog hiszpański, w wolnym czasie aktywista, uważnie obserwuje (i komentuje) hiszpańską rzeczywistość społeczno-polityczną. Jego teksty, głównie o Hiszpanii, można znaleźć na blogu: https://jswieczkowski.wordpress.com

Isaki Lacuesta

Urodził się w 1975 roku w Gironie i jest obecnie uznawany za jednego z najbardziej obiecujących reżyserów europejskich. Specjalizuje się w filmowych esejach balansujących między dokumentem a fabułą, jak pokazywana na 6. NH Legenda o czasie o dwojgu mieszkańców pewnej hiszpańskiej wyspy czy nagrodzeni w San Sebastián Potępieni. Pisze także scenariusze do cudzych filmów (Garbo: Szpieg), tworzy liczne instalacje oraz uczy na renomowanym Uniwersytecie Pompeu Fabra.

Wybrana filmografia

2000 Caras vs. caras (short)

2002 Cravan vs. Cravan (doc.)

2006 Legenda o czasie / La leyenda del tiempo / The Legend of Time

2009 Potępieni / Los condenados / The Damned           

2010 La noche que no acaba / All Night Long (doc.)

2011 Podwójne ślady / Los pasos dobles / The Double Steps

2011 Zapiski z gliny  / El cuaderno de barro / The Clay Diaries (doc.)

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!