repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 9 października 2019.

Ziemia obiecana

czas: 170’

Akademia Polskiego Filmu to program edukacyjny prezentujący dorobek polskiego kina fabularnego w szerokim spektrum nazwisk, gatunków i tematów. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, w środy o godz. 17.00. Każde spotkanie rozpoczyna około godzinny, akademicki wykład, po którym następuje projekcja zazwyczaj dwóch pełnometrażowych filmów fabularnych. Wykładowcami Akademii są filmoznawcy i kulturoznawcy z ośrodków akademickich całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 150 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

9 października 2019, godz. 17.00

ŁÓDZKIE, POLSKIE, ŚWIATOWE: KINO ANDRZEJA WAJDY W LATACH 70.

wykład: dr Michał Pabiś-Orzeszyna

Ziemia obiecana, reż. Andrzej Wajda, 1974 r., 170 min

Andrzej Wajda

Andrzej Wajda, reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta i scenograf, urodził się w 1926 r. Studiował malarstwo na ASP w Krakowie (1946-50), następnie reżyserię w PWSF w Łodzi. Andrzej Wajda jest jednym z najwybitniejszych i najpopularniejszych polskich reżyserów a zarazem współtwórcą polskiej szkoły filmowej. Pierwsze kroki w zawodzie stawiał u boku Aleksandra Forda przy filmie Piątka z ulicy Barskiej. Debiutował filmem Pokolenie, opowieścią o losach młodzieży z warszawskich przedmieść podczas okupacji hitlerowskiej. Wajda jest reżyserem niezwykle płodnym i wszechstronnym. Zrealizował filmy psychologiczne, historyczne, polityczne, adaptacje dzieł literaturackich. W każdym z tych gatunków stworzył obrazy, które na stałe weszły do historii polskiego kina. W dowód uznania za wybitne zasługi w dziedzinie filmu Wajda otrzymał wiele prestiżowych nagród. W 2000 r. jako pierwszy polski filmowiec otrzymał Oscara - za całokształt twórczości.

Wajda zajmuje się również reżyserią teatralną. Związany jest z krakowskim Teatrem Starym i warszawskim Teatrem Powszechnym.

 

Filmografia:

1954 Pokolenie/ A Generation

1957 Kanał/ Canal

1958 Popiół i diament/ Ashes and Diamonds

1959 Lotna

1960 Niewinni czarodzieje/ Innocent Sorcerers

1965 Popioły/ The Ashes

1968 Wszystko na sprzedaż/ Everything for Sale

1968 Bramy raju/ Gates to Paradise

1970 Krajobraz po bitwie/ Landscape After the Battle

1973 Wesele/ The Wedding

1974 Ziemia obiecana/ Promised land

1976 Człowiek z marmuru/ Man of Marble

1979 Panny z Wilka/ The Girl from Wilko

1981 Człowiek z żelaza/ Man of Iron

1983 Danton

1986 Kronika wypadków miłosnych/ Chronicle of Amorous Accidents

1992 Pierścionek z orłem w koronie/ The Ring with a Crowned Eagle

1996 Panna Nikt/ Miss Nobody

1999 Pan Tadeusz

2002 Zemsta/ The Revenge

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!