repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 26 lutego 2019.

Casablanca

czas: 270’

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

26 lutego 2019, godz. 17.00

System klasycznego Hollywoodu

wykład: prof. Krzysztof Kornacki

Casablanca, reż. Michael Curtiz, USA 1942, 102'

obsada: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt

Z wszystkich barów we wszystkich miastach na całym świecie ona musiała wejść do mojego - mówi Rick, właściciel popularnego lokalu w Casablance, człowiek na co dzień cyniczny, ale w tym momencie jednocześnie roztkliwiony i załamany. Ma na myśli Ilsę, dawną ukochaną, która nagle zniknęła z jego życia, by równie nagle z powrotem się w nim pojawić, tym razem jednak w towarzystwie innego mężczyzny. Jest 1941 rok, trwa wojna. Chociaż największe okropieństwa rozgrywają się gdzie indziej, to w mieście zalega atmosfera strachu i dekadencji. Film Michaela Curtiza jest najsłynniejszym melodramatem w historii kina. Swój status zawdzięcza posągowym rolom Humphreya Bogarta i Ingrid Bergman, rekordowej ilości bon motów i chwytliwemu motywowi muzycznemu, a także temu, że - jak zauważył Umberto Eco - został w całości zbudowany z archetypów. Współczesna popkultura pełna jest jego powidoków. Można odnaleźć je chociażby w Sprzymierzonych Roberta Zemeckisa, którzy niedawno gościli na polskich ekranach.

Piotr Mirski

Michael Curtiz

Żył w latach 1888-1962. Urodził się w Budapeszcie jako Mihaly Kertesz. Reżyserską karierę rozpoczął w ojczyźnie, ale w 1926 roku przeniósł się do USA, gdzie podpisywał kolejne filmy zanglicyzowaną wersją imienia i nazwiska. Był niezwykle płodny - z reguły kręcił więcej niż jeden pełen metraż rocznie. Odznaczał się również wszechstronnością, która pozwalała mu z podobnym powodzeniem tworzyć melodramaty, kryminały, musicale i filmy przygodowe.

Wybrana filmografia

1935 Kapitan Blood / Captain Blood

1938 Przygody Robin Hooda / The Adventures of Robin Hood (co-dir.)

1938 Aniołowie o brudnych twarzach / Angels with Dirty Faces

1942 Yankee Doodle Dandy

1942 Casablanca

1945 Mildred Pierce

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!