repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 5 marca 2019.

Kacza zupa

czas: 270’

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

5 marca 2019, godz. 17.00

Amerykańska komedia po przełomie dźwiękowym

wykład: prof. Rafał Syska

Kacza zupa (Duck Soup), reż. Leo McCarey, USA 1933, 69'

obsada: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx, Margaret Dumont

Wizja kraju w ruinie. Dyplomatyczne i szpiegowskie intrygi. Widmo nieuniknionego konfliktu zbrojnego. To wszystko daje w efekcie polityczny thriller, który z pełną dosadnością pokazuje, jak wielkie znacznie mają patriotyzm i bezwzględne podporządkowanie się silnemu liderowi... Wróć. Wymienione elementy są punktem wyjścia dla szalonej farsy, której antyautorytarny wydźwięk tak bardzo oburzył Benita Mussoliniego, że zakazał jej dystrybucji we Włoszech. Kacza zupa to jeden z najwyżej cenionych filmów z udziałem braci Marx, legendarnych komików, serwujących tutaj zarówno ekwilibrystyczne slapstickowe numery, jak i wypluwane z prędkością karabinu maszynowego cięte riposty. W pochodzącej z 2000 roku recenzji Roger Ebert pisał o nich: Chociaż nie byli traktowani tak serio, byli tak surrealistyczni jak Dali, tak szokujący jak Strawiński, tak werbalnie oburzający jak Gertrude Stein, tak wyalienowani jak Kafka.

Piotr Mirski

Leo McCarey

Scenarzysta, reżyser i producent. Żył w latach 1898-1969. Urodzony w Los Angeles, ukończył studia prawnicze i przez pewien czas pracował w zawodzie. Swoją karierę w świecie kina rozpoczął jako asystent Toda Browninga. Chociaż najbardziej znany jest jako twórca komedii, pracował też przy "poważniejszych" filmach. Zdobył trzy Oscary - za Nagą prawdę (reżyseria) oraz Idąc moją drogą (reżyseria, historia). Jean Renoir powiedział o nim, że rozumie ludzi prawdopodobnie lepiej niż ktokolwiek inny w Hollywood.

Wybrana filmografia

1933 Kacza zupa / Duck Soup

1937 Naga prawda / The Awful Truth

1939 Ukochany / Love Affair

1944 Idąc moją drogą / Going My Way

1957 Niezapomniany romans / An Affair to Remember

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!