repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 8 listopada 2016.

Wiele hałasu o nic

Much Ado About Nothing

reż. Kenneth Branagh

czas: 111’
produkcja: Wielka Brytania, USA 1993
obsada: Emma Thompson, Kenneth Branagh, Denzel Washington, Robert Sean Leonard, Kate Beckinsale, Keanu Reeves, Richard Briers, Imelda Staunton, Gerard Horan
scenariusz: William Shakespeare (sztuka), Kenneth Branagh (adaptacja)
zdjęcia: Roger Lanser
montaż: Andrew Marcus
muzyka: Patrick Doyle
producent: Kenneth Branagh, Stephen Evans, David Parfitt
produkcja: Renaissance Films
język: angielski

Klasyczna, a jednocześnie bardzo współczesna adaptacja dramatu Wiele hałasu o nic Shakespeare’a. Film Branagha doskonale wpisuje się w tak popularny i charakterystyczny dla mainstreamowego kina brytyjskiego lat 90. model komedii romantycznej. Reżyser, z ogromnym wyczuciem oryginalnego tekstu i jego komediowego potencjału, buduje świeżą, lekką i energetyczną wizję perypetii miłosnych dwóch par: niewinnej Hero i jej młodziutkiego ukochanego, księcia Claudio, oraz Beatrice i Benedicka o ostrych językach i buńczucznej naturze. Słodycz pierwszego z wątków doskonale równoważy inteligentny, kpiarski dowcip drugiego. Branagh zrealizował swój film w rozsłonecznionych plenerach Toskanii, dzięki czemu szekspirowska komedia zyskała jeszcze cieplejszą barwę. Emma Thompson i Kenneth Branagh, wówczas jeszcze małżeństwo, w brawurowy sposób odegrali role Beatrice i Benedicka. W pozostałych rolach wystąpiły gwiazdy: m.in. Denzel Washington, Kate Beckinsale i Keanu Reeves.

Karolina Kosińska

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 roku z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!