repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 14 listopada 2016.

Romeo i Julia

Romeo and Juliet

reż. Franco Zeffirelli

czas: 138’
produkcja: Wielka Brytania, Włochy 1968
obsada: Leonard Whiting, Olivia Hussey, Michael York, Milo O’Shea, John McEnery, Natasha Parry, Pat Heywood, Robert Stephens
scenariusz: Franco Brusati, Masolino D’Amico, Franco Zeffirelli (na podstawie dramatu Williama Szekspira)
zdjęcia: Pasqualino de Santis
montaż: Reginald Mills
muzyka: Nino Rota
producent: John Brabourne, Anthony Havelock-Allan
produkcja: BHE Films, Verona Produzione, Dino de Laurentiis Cinematografica
język: angielski

Jedna z najsłynniejszych i najpopularniejszych filmowych adaptacji szekspirowskich, doskonale przyjęta zarówno przez krytyków, jak i publiczność. Zefirelli nasycił tę wersję Romea i Julii bolesną słodyczą, skupiając się na niemożliwych do stłumienia młodzieńczych uczuciach i pożądaniu, jakie trawi zakochanych. Starając się jak najlepiej oddać intensywność emocji i zachować ich autentyczność, reżyser zaangażował do tytułowych ról nastoletnich, nieznanych szerzej aktorów o niemalże anielskiej urodzie. Ich miłość nie ma jednak nic wspólnego z anielskością, to niepohamowana zmysłowa gorączka. Zeffirelli znajduje dla niej doskonałe, romantyczne tło: włoskie plenery, renesansowe pałace, średniowieczne kościoły. W połączeniu z bogatą scenografią, kostiumami i wysmakowaną inscenizacją adaptacja ta odwołuje się nie tylko do Szekspirowskiego oryginału literackiego, ale i do tradycji malarstwa. To wersja dzisiaj już kanoniczna, nadal przekonująca emocjonalnie, nadal spektakularna wizualnie.

Karolina Kosińska

Franco Zeffirelli

Urodzony w 1923 włoski reżyser i producent filmowy oraz operowy. Zadebiutował w roku 1958, w 1967 roku zrealizował głośne Poskromienie złośnicy z Elizabeth Taylor i Richardem Burtonem, ale to o rok późniejszy Romeo i Julia przyniósł mu prawdziwą sławę. Jego kolejne filmy, zwłaszcza te o tematyce religijnej, potwierdziły jego popularność. W swojej karierze realizował również adaptacje Szekspira czy Charlotte Brontë. Wielkie uznanie zdobył jako autor inscenizacji operowych. W latach 1994-2001 Zeffirelli był także członkiem senatu z ramienia partii Forza Italia.

Wybrana filmografia

1958 Camping

1967 Poskromienie złośnicy / The Taming of the Shrew

1968 Romeo i Julia / Romeo and Juliet

1972 Brat Słońce, Siostra Księżyc / Fratello sole, sorella luna

1977 Jezus z Nazaretu / Jesus of Nazareth (TV, mini-serial)

1979 Mistrz / The Champ

1982 La Traviata

1986 Otello

1990 Hamlet

1996 Jane Eyre

1999 Herbatka z Mussolinim / Tea with Mussolini

2002 Wieczna Callas / Callas Forever

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!