repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 12 listopada 2015.

W cieniu kobiet

L'ombre des femmes

reż. Philippe Garrel

czas: 73’
produkcja: Francja, Szwajcaria 2015
obsada: Clotilde Courau, Stanislas Merhar, Lena Paugam
polski dystrybutor: Spectator

Opowieść o miłości przypominająca Bergmanowskie Sceny z życia małżeńskiego w miniaturze. Pierre i Manon są małżeństwem, które wspólnie realizuje niskobudżetowe dokumenty. Pewnego dnia on spotyka młodą stażystkę Elisabeth, która staje się jego kochanką. Jednak Pierre nie chce odejść od Manon, pragnie obu kobiet. Tymczasem Elisabeth odkrywa, że Manon również kogoś ma. Gdy Pierre się o tym dowiaduje, porzuca kochankę i wraca do żony. Czy uda im się odbudować dawny związek?

Film zachwyca błyskotliwą ironią, z jaką demaskuje paradoksy związków międzyludzkich. Garrel raz jeszcze udowodnił, że zalicza się do grona najciekawszych reżyserów europejskiego kina, a jego dalszą twórczość warto śledzić z uwagą.

Piotr Czerkawski

Philippe Garrel

Philippe Garrel urodził się 6 kwietnia 1948 roku, jako syn aktora Maurice'a Garrela. Karierę filmową rozpoczął w roli reżysera i scenarzysty 15-minutowego Lés enfants désaccordés (1964). W 1969 roku rozpoczął współpracę z piosenkarką Nico, nagrywając z nią piosenkę The Falconer do filmu Le Lit de la Vierge. Pracował z nią również przy kolejnych filmach.W 1982 roku otrzymał nagrodę im. Jean'a Vigo za film Dziecięcy sekret. Jego filmy Dzika niewinność z 2001 oraz Zwyczajni kochankowie z 2005 roku zostały nagrodzone na festiwalu w Wenecji.

Wybrana filmografia:

1964 Les enfants désaccordés (kr.m. / short)

1969 Le lit de la vierge

1979 L'enfant secret

1983 Liberté, la nuit

1988 Les baisers de secours / Emergency Kisses

1990 J'entends plus la guitare / I Don't Hear the Guitar Anymore

1993 Narodziny miłości / La naissance de l'amour / The Birth of Love

1998 Powiew nocy / Le vent de la nuit / Night Wind

2001 Dzika niewinność / Sauvage innocence / Wild Innocence

2004 Zwyczajni kochankowie / Les amants réguliers / Regular Lovers

2008 Granica świtu / La frontière de l'aube / Frontier of Dawn

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!