repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 3 grudnia 2015.

11 minut

reż. Jerzy Skolimowski

czas: 82’
produkcja: Polska 2015
obsada: Andrzej Chyra, Dawid Ogrodnik, Wojciech Mecwaldowski
polski dystrybutor: Kino Świat

Obsesyjnie zazdrosny mąż, jego seksowna żona-aktorka, podstępny hollywoodzki reżyser, niefrasobliwy handlarz narkotyków, dziewczyna z ukochanym psem, sprzedawca hot dogów z niejasną przeszłością, sfrustrowany uczeń w ryzykownej misji, alpinista myjący hotelowe okna, sędziwy malarz, ekipa pogotowia ratunkowego z zaskakującym problemem i grupa głodnych zakonnic. Przekrój mieszkańców współczesnego miasta, których życie i pasje przeplatają się ze sobą. Nieoczekiwany łańcuch zdarzeń przypieczętuje losy wielu z nich w ciągu zaledwie jedenastu minut.

Gdybyśmy rozplątali treść tego filmu na poszczególne wątki i opowiedzieli je po bożemu, szukając bardzo serio ukrytych znaczeń, popadlibyśmy w banał. Sens "11 minut" zawiera się w czymś innym - w samym fakcie, że te wątki są ze sobą powiązane i w ostatecznym momencie, na zasadzie reakcji łańcuchowej, wywołują eksplozję. Okazuje się wtedy, że mogło być ich nie dziesięć, ale sto, tysiąc.

Tadeusz Sobolewski, "Gazeta Wyborcza"

Jerzy Skolimowski

Urodził się w 1938 roku w Łodzi. Jest jedną z najważniejszych postaci polskiego kina. Od lat 60. wyreżyserował ponad 20 filmów. Tworzył w Polsce (Rysopis, Walkower, Bariera), Belgii (Start), Wielkiej Brytanii (Na samym dnie, Fucha) i Stanach Zjednoczonych (Latarnik). W 2008 roku Czterema nocami z Anną powrócił do Polski i do kina w mistrzowskim stylu. Essential Killing został nagrodzony na festiwalach m.in. w Wenecji i Gdyni.

Filmografia

1964 Rysopis / Identification Marks: None

1965 Walkower / Walkover

1966 Bariera / Barrier

1967 Ręce do góry / Hands Up

1967 Start / Le départ

1970 Na samym dnie / Deep End

1982 Fucha / Moonlighting

1985 Latarniowiec / Lightship

1991 Ferdydurke / 30 Door Key

2008 Cztery noce z Anną / Four Nights with Anna

2010 Essential Killing

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!